De aarde vanuit de ruimte: Hawaï

Deze week in ons wekelijkse rubriek een foto van de Envisat. Op de foto van de Envisat zien we deze keer de vulkanische eilanden van Hawaï in de Grote Oceaan. Hawaï werd in 1959 toegevoegd als 50ste staat van de Verenigde Staten. Op de foto is van rechts naar links de acht grootste eilanden de te zien, het Grote Eiland van Hawaï, Kahoolawe, Maui, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai en Niihau.

Hawaii staat ook bekend omdat het niet behoort tot het continent Noord-Amerika. De eilanden strekken zich uit over zo’n 2575 kilometer en ligt ruim 4100 kilometer ten zuidwesten van Noord-Amerika.

Alle eilanden zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen en nog steeds beschikt Hawaï over enkele van de grootste en meest actieve vulkanen op de aarde.

De 4170 meter hoge Mauna Loa in het zuiden van de Grote Eiland is werelds grootste vulkaan bij oppervlakte. De kleinere, smallere, 4250 meter hoge Mauna Kea bevindt zich ook op de Grote Eiland van Hawaï. Op dit eiland bevinden zich in totaal vijf vulkanen.

De hoogte van de bergen zijn meestal gemeten vanaf zeeniveau, maar als je vanaf de bodem van de zee meet, heeft Mauna Kea een hoogte van totaal 10203 meter. Hierdoor zou Mauna Kea de hoogste berg op aarde zijn.

De tropische bossen op de Hawaïaanse eilanden profiteren van de hevige regenval en de vruchtbare vulkanische bodem. Omdat Hawaï tropische bodem heeft, is Hawaï de enigste staat in de V.S. waar koffieplanten groeit.

De foto is genomen op 26 januari 2007 met Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS).