ISS wordt commerciële ruimtehaven

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil mogelijk vanaf 2016 het Internationale Ruimtestation ISS voor de helft laten gebruiken door bedrijven. Volgens de ruimtevaartorganisatie kunnen bedrijven vanaf dan een deel van het complex gebruiken door naar het ruimtestation te reizen met de inmiddels dan ontwikkelde ruimtevaartuigen, om zo het complex nog langer in de ruimte te laten blijven. Wie nadenkt weet ook wel dat NASA dit ook doet voor extra inkomsten.

Volgens Bill Gerstenmaier van de NASA wordt het ISS nog zeker tot 2016 gebruikt door de ruimtevaartorganisatie. “Of we het nog langer gaan gebruiken? Dat hangt af van de staat van het ruimtestation. In 2014 gaan we daar waarschijnlijk een beslissing over maken, maar vooralsnog willen we de komende acht jaar het ruimtestation nog gebruiken. Het complex (dat maarliefst honderd miljard dollar heeft gekost) kan in principe nog gebruikt worden tot 2020 of later.”

De eerste stap van een open ruimtehaven is het installeren van het Japanse laboratorium Kibo, de Europese module Columbus en enkele modules van Russische makelij. Tot 2010 moeten er nog zeker twaalf Space Shuttles gelanceerd worden, wat er daarna gebeurd, als de Shuttles ‘met pensioen gaan’, is op dit moment nog onduidelijk. Het ontwikkelen van een nieuw ruimtevaartuig staat momenteel op losse schroeven, simpelweg omdat een nieuwe Shuttle te duur is.

Dit jaar worden er nog drie Shuttles gelanceerd, in 2008 vinden er vier ruimtevluchten met de Shuttles Discovery, Endeavour en Atlantis plaats, in 2009 vinden er vier Shuttlevluchten plaats en in 2010 vertrekt de laatste Space Shuttle, ruimteveer Endeavour, naar het Internationale Ruimtestation ISS. Eén van deze ruimtevluchten betreft een servicemissie naar de Hubble Space Telescope. De kans bestaat dat er na 2010 enkele jaren niets wordt gedaan met het complex, maar misschien worden er binnenkort andere plannen opgesteld.