Lancering Space Shuttle Endeavour op 7 augustus

Met de lanceerdatum van 7 augustus aanstaande is de lancering van Space Shuttle Endeavour, voor zijn missie STS-118 naar het Internationale Ruimtestation ISS, met twee dagen vervroegd. De missie is alweer de 22ste ruimtevlucht richting het ruimtestation, waarvoor tijdens missie veel nieuwe apparatuur wordt meegebracht. Aan boord van Endeavour bevindt zich een lerares, Barbara Morgan genaamd, die na de ontploffing van Shuttle Challenger in 1986 met een lerares aan boord de eerste lerares in de ruimte zal zijn.

Op 7 augustus aanstaande moet Endeavour met zijn bemanning van zeven astronauten richting het ISS gelanceerd worden vanaf lanceerplatform 39A op het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. De astronauten aan boord zijn commandant Scott J. Kelly (tweede missie), piloot Charles O. Hobaugh (tweede missie) missiespecialist Richard Mastracchio (tweede missie), missiespecialist Tracy Caldwell (eerste missie) missiespecialist Dafydd Williams (tweede missie), missiespecialist en lerares Barbara Morgan (eerste missie) en missiespecialist Alvin Drew (eerste missie).

Tijdens de missie zal een S5 Truss segment naar het ruimtestation gebracht worden, dat dient als een tussen de S6 Truss en S4 Truss, die allebei enkele zonnepanelen dragen. De S4 Truss is tijdens de missie STS-117 geïnstalleerd op het ISS, de S6 Truss zal tijdens missie STS-119 aangebracht worden aan het complex.

Barbara Morgan was de reserveastronaut voor Christa McAuliffe, die in 1986 omkwam toen Space Shuttle Challenger tijdens de lancering explodeerde. Dit betrof missie STS-51-L. Nu, iets meer dan twintig jaar later, gaat Morgan het proberen. Haar doel is om ruimtevaart te populariseren onder de leerlingen en studenten. Ze bood een aantal jaren geleden zichzelf als astronaute aan bij de NASA.

Er is de afgelopen maanden veel gesleuteld aan het ruimteveer Endeavour en sinds jaren gaat de Shuttle weer een ruimtevlucht maken. Door enkele aanpassingen kan de Shuttle zorgen voor de verdeling van elektriciteit in het ISS door het plaatsen van een het Station-Shuttle Power Transfer System. Door het SSPTS kan Endeavour tijdens zijn missie STS-118 continu elektriciteit van het ruimtestation ‘aftappen’, waardoor de missie in plaats van twee weken zelfs bijna drie weken kan duren. Op 23 augustus 2007 moet Endeavour landen op het Kennedy Space Center in Florida.

Uiteraard is alles weer rechtstreeks te volgen op AstroVersum!