Hubble brengt veranderingen atmosfeer Jupiter in kaart

Met de Hubble Space Telescope zijn foto’s van de grootste planeet van ons zonnestelsel, gasreus Jupiter, gemaakt die dramatische veranderingen in de atmosfeer van de planeet tonen. Deze grote veranderingen zijn nog nooit met het ‘oog’ van de ruimtetelescoop van de ruimtevaartorganisatie NASA gezien. De turbulente wolken van Jupiter veranderen altijd als zij storingen in Jupiters atmosfeer treffen, terwijl ze met een snelheid van honderden kilometers per uur over de gasreus razen.

De planeet is in gele, bruine en lichtere banden ‘gewikkeld’. Deze banden worden door de atmosfeer geproduceerd en bevinden zich op verschillende breedtegraden. De vele stormen die razen in de atmosfeer van de grootste planeet die draait rond de zon worden waarschijnlijk veroorzaakt door de snelle rotatie van de gasreus en de hoge temperatuur in de kern van Jupiter.

Tussen 25 maart en 5 juni van dit jaar traden er verschillende veranderingen op in de atmosfeer van Jupiter. Banden kregen andere kleuren en er ontstonden meer kleinere stormen. Hubble’s Wide Field and Planetary Camera 2 legde dit schouwspel twee keer vast. De afbeelding aan de linkerkant toont een band van witte wolken boven de evenaar van Jupiter. De witte kleur komt vooral voor op hogere breedtegraden in de atmosfeer van de gasreus. In de rechterafbeelding zijn de meeste witte wolken bruin geworden.

Deze globale veranderingen zijn al eerder gezien, maar niet met Hubble’s hoge resolutie. In de jaren tachtig zagen astronomen voor de eerste keer deze veranderingen op de gasplaneet, maar dan met telescopen op het oppervlak van de aarde. In de jaren negentig, net na de lancering van de Hubble Space Telescope, nam de Amerikaanse telescoop de veranderingen ook al waar, maar toen nog niet in deze resolutie. De foto’s zijn voor astronomen belangrijk om meer te weten te komen over hoe deze veranderingen precies tot stand komen in de atmosfeer van Jupiter.