Opportunity betreedt krater, ondanks waarschuwingen

Het gaan dan toch echt gebeuren: Marsrover Opportunity gaat de Victoriakrater op de Rode Planeet Mars in. De riskante afdaling in de krater zal vroeg in de maand juli uitgevoerd worden, zo liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op een conferentie die net werd gehouden weten. Veel wetenschappers vinden het maar niks dat NASA de missie van Opportunity op het spel zet. “Hier eindigt de missie van de rover.”

Alan Stern van het Science Mission Directorate in Washington, gaf tijdens de teleconferentie het bevel om Opportunity te laten afdalen in de Victoriakrater. “We hebben besloten dat Opportunity de krater binnenkort zal betreden”, zegt Stern, die zelf ook toegeeft dat NASA de missie van Opportunity op het spel zet. Als Opportunity afdaalt bestaat de kans dat de rover niet meer terug kan keren of dat het misgaat en de missie eindigt.

“Maar voor het onderzoek naar onze mysterieuze buurplaneet is het een goede stap. We hebben het hier niet over dagen of weken van onderzoek aan de krater, maar over maanden”, aldus Stern. Opportunity staat nu aan de rand van het gebied Duck Bay, klaar om af te dalen. Volgens de NASA is dit de beste plek om Opportunity af te dalen in de 800 meter brede Victoriakrater op de rode planeet Mars.

De rover gaat begin komende maand beginnen met zijn afdaling. “Waarschijnlijk wordt het 7 of 9 juli”, zegt John Callas, manager van het Mars Exploration Rover project van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië, Verenigde Staten. Hij zei ook dat Opportunity waarschijnlijk voor de afdaling eerst de omgeving goed zal verkennen, zodat hij veilig af kan dalen.

De Marsrover Opportunity verkent sinds januari 2004 samen met zijn broertje Spirit de buurplaneet van onze planeet, terwijl de missie aanvankelijk ‘slechts’ negentig in beslag zou nemen.