De aarde vanuit de ruimte: Kaspische Zee

Deze week een foto van de Envisat die het zuidelijke deel van de Kaspische zee weergeeft. De Kaspische Zee het grootste binnenzee op aarde met een oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer.

De olierijke Kaspische Zee strekt zich met een lengte van 1200 kilometer van het noorden tot het zuiden. De zee grenst in het noorden aan Rusland, aan Azerbeidzjan in het westen, Turkmenistan in het oosten en Iran in het zuiden.

De Kaspische Zee ligt circa 28 meter onder NAP en daarmee ligt een groot deel van het kustgebied, waaronder de Kaspische Laagte, eveneens onder zeeniveau. Het waterpeil van de zee is ten gevolge van de geringe hoeveelheid neerslag en de door stuwdammen afgenomen watertoevoer vanuit de Wolga de laatste decennia afgenomen. In een verder verleden is de zee echter nog kleiner geweest dan tegenwoordig. De zee is het diepst in het zuidelijke deel; het noordelijke bekken is op de meeste plaatsen zeer ondiep.

De opvallende puntige landstrook aan de linkerkant van de foto hoort bij Azerbeidzjan. Er ligt ook de hoofdstand van het land: Bakoe, de belangrijkste havenstand van de Kaspische Zee. Bakoe is ook de grootste stad van de Kaukasus. Vanuit de hoofdstad wordt veel uit de Kaspische Zee afkomstige olie getransporteerd naar de Middellandse Zee.

De foto werd genomen door Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) instrument op 2 september 2006, die werkte op Full Resolution om een resolutie te krijgen van 300 meter.