Atlantis vliegt achter op Boeing 747 terug naar huis

Op vrijdag 22 juni jongstleden landde Space Shuttle Atlantis succesvol op de Edwards Air Force Base in Californië, Verenigde Staten. Om 15.04 uur (Nederlandse tijd) vanmiddag vertrok het ruimteveer op een Boeing 747 van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor de terugkeer naar het Kennedy Space Center in Florida. Ondertussen arriveerde Space Shuttle Endeavour vanmiddag in het Vehicle Assembly Building in Florida, waar de Shuttle wordt voorbereidt op de reis van Endeavour naar lanceerplatform 39A van aanstaande woensdag.

De Boeing 747 met Atlantis maakt enkele tussenstops tijdens zijn reis, maar moet morgenavond landen op Cape Canaveral. Daar zal het ruimteveer Atlantis weer geïnspecteerd worden en daarna zullen er voorbereidingen voor de volgende ruimtevlucht van het ruimteveer getroffen worden. Atlantis zal naar verwachting nog drie keer de ruimte in gaan.

Op 7 augustus aanstaande moet Endeavour met zijn bemanning van zeven astronauten richting het ISS gelanceerd worden vanaf lanceerplatform 39A op het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. De astronauten aan boord zijn commandant Scott J. Kelly (tweede missie), piloot Charles O. Hobaugh (tweede missie) missiespecialist Richard Mastracchio (tweede missie), missiespecialist Tracy Caldwell (eerste missie) missiespecialist Dafydd Williams (tweede missie), missiespecialist en lerares Barbara Morgan (eerste missie) en missiespecialist Alvin Drew (eerste missie).