Astrofoto van de week – Planeet Venus overdag

AstroVersum presenteert de rubriek ‘Astrofoto van de week’. Om de twee weken behandelen we een bijzondere foto van een amateurastronoom, dit keer een foto van de tweede planeet van ons zonnestelsel, Venus. De planeet werd gisteren, op 2 juli jongstleden, op de gevoelige plaat vastgelegd door Dennis, een beginnende astrofotograaf uit Brielle, Zuid-Holland. Met een 8″ Skywatcher Newton is Dennis op jacht naar alle planeten van ons zonnestelsel om ze op de foto te zetten!

De onderstaande foto van Venus is gemaakt met een Skywatcher Newton op een Astro-5 montering, met een spiegeldiameter van 200mm en een brandpuntafstand van 1000mm. Dennis Put gebruikte voor de opname een digitale camera, om precies te zijn een Canon Powershot A75, waarmee hij inmiddels al Venus, Mercurius, Jupiter en Saturnus mee op de foto heeft gezet. Dennis gebruikt voor zijn opnamen geen volgmotor en fotografeert uit de losse pols achter het oculair. Wat bijzonder is aan de opname van gisteren is dat deze toch erg gedetailleerd is, ondanks het feit dat de zon nog lang niet onder was op het moment dat Dennis de foto maakte. “Het was gisteren erg wisselvallig, maar tijdens enkele opklaringen is het me toch gelukt.”

Venus is op dit moment ’s avonds, na zonsondergang, laag aan de horizon zichtbaar, samen met de ringenplaneet Saturnus. Al maanden is de planeet ’s avonds als een heldere ‘ster’ te vinden in het westelijke deel van de sterrenhemel, maar ook overdag is de planeet te vinden. Met behulp van een planetariumprogramma zoals Stellarium is het heldere hemellichaam snel te vinden.