Stardust gaat naar komeet Tempel 1

Stardust, de sonde die op 2 januari 2004 langs de komeet Wild 2 vloog, gaat een bezoek brengen aan de komeet Tempel 1. Deze komeet was in 2005 het decor van een prachtige inslag van een projectiel dat werd losgelaten door de ruimtesonde Deep Impact, die op dit moment op reis is naar een andere komeet en daar in december 2008 aan moet komen. De scheervlucht van Stardust is gepland voor 14 februari 2011. Wetenschappers willen de sonde opnieuw gebruiken om te kijken hoe de kern van Tempel 1 in zes jaar is veranderd.

Het onbemande ruimtevaartuig Stardust vloog in 2004 al vlak langs Wild 2 en wist met behulp van speciaal materiaal losvliegende komeetdeeltjes op te vangen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA slaagde erin om de piepkleine deeltjes van de ijzige komeet met behulp van een verzegelde capsule naar de aarde te verschepen. Door deze deeltjes nauwkeurig te bestuderen en analyseren hopen wetenschappers meer informatie te verkrijgen over de invloed die kometen hebben op het ontstaan van leven op aarde.

Na de scheervlucht langs de komeet Boethin van de Deep Impact ruimtesonde van volgend jaar krijgt de sonde nog een opdracht. Na het bezoeken van de kometen Tempel 1 en Boethin wordt de telescoop die Deep Impact bezit gebruikt om naar exoplaneten te gaan zoeken. De kijker van de sonde is namelijk uitstekend geschikt voor het bekijken en fotograferen van planeten die draaien rond andere sterren. Deep Impact zal hiermee beginnen als ie over een paar jaar langs de aarde vliegt.