Volgens wetenschappers van de Universiteit van Virginia en de Universiteit van Massachusetts in de Verenigde Staten bevond de aarde en ons zonnestelsel zich eerst niet in de Melkweg. Dit leiden zij af uit gegevens van twee ruimtesondes van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De ontdekking kan ook verklaren waarom de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 een hele andere kant op gaan dan werd verwacht. We zouden dus niet in de Melkweg ontstaan zijn, maar het sterrenstelsel Sagittarius, dat 10.000 keer minder massief is dan het melkwegstelsel.
Door middel van het uitzenden van verschillende radiosignalen deden wetenschappers deze ontdekking. Sinds dat de twee Voyagers een andere kant op gingen heerste er al een beetje een vermoeden, maar wetenschappers wisten eigenlijk niet wat ze ermee aan moesten. Maar nu heeft men berekend dat de stand van het magnetische veld in het gebied waar de zon zich bevindt 60° tot 90° verschilt met de stand van de spiraalarmen van de Melkweg. De meest logische verklaring hiervoor is dat een buurstelsel van ons sterrenstelsel, Sagittarius, is ‘opgeslurpt’ door de Melkweg. Computersimulaties laten zien dat dit mogelijk is.
Verschillende websites over pseudo-wetenschap melden dat de bovenstaande theorie juist is en dat het mogelijk iets te maken heeft met de voorspelling van de Maya’s dat ons zonnestelsel en de aarde iets ernstigs staat te wachten over vijf jaar, in 2012. Maar de populaire blog Bad Astronomy meldt dat er niets van klopt en dat wetenschappers ons voor de gek houden. Bevinden we ons nou wel of niet in de Melkweg?
Update
Excuses. Dit onderzoek is door de bron van dit nieuwsbericht al bijna een maand geleden (5 juni) gepubliceerd en is met name door Grenswetenschap.nl en andere sites heel erg opgeblazen. In de bron staat helemaal niets over dat ons zonnestelsel en de aarde zich bevinden in een ander sterrenstelsel en sites over pseudo-wetenschap hebben zich op deze manier weer eens belachelijk gemaakt. Bedankt voor jullie begrip en blijf het laatste wél serieuze nieuws uit het heelal volgen op AstroVersum!