De aarde vanuit de ruimte: Nieuw-Caledonië

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

Deze keer behandelen we in onze rubriek Grande Terre. Grande Terre is het grootste eiland van het Franse gebied in Nieuw-Caledonië. Grande Terre is een lang eiland van 390 bij 50 kilometer. Het eiland wordt gekarakteriseerd door de bergen in het oostelijke deel en de laaglanden in het westen.

Nieuw-Caledonië is 250 miljoen jaar geleden ontstaan als een afgedreven stuk land van het continent. Het eiland bevindt zich in de Pacific Oceaan ongeveer 1500 kilometer van Australië, 1700 kilometer van Nieuw-Zeeland en 20.000 kilometer van Frankrijk.

Het grootste eiland is omgeven door een zeer grote koraalrif, de op een na grootste na het Australische Great Barrier Reef. De gemiddelde diepte van het rif is 40 meter.

Naast de Grande Terre wordt Nieuw-Caledonië gevormd door het Dennen Eiland, de Layaliteitseilanden (zichtbaar op de foto in het noordoosten), het Walpole Eiland en de Huon, Chesterfield en Belep-groepen (zichtbaar op de foto in het noordwesten). De hoofdstad van Nieuw-Caledonië is Noumea en ligt in het zuiden van Grande Terre.

De Loyaliteitseilanden met een grootte van 1970 vierkante kilometer zijn het op een na grootste deel van Nieuw-Caledonië. De drie belangrijkste eilanden van de Loyaliteitseilanden zijn Lifou (rechtsboven Grande Terre), Mare (niet zichtbaar) en Ouvea (ten westen van Lifou) met de Beautemps-Beaupre Atoll en een reeks kleinere eilanden. De eilanden zijn ontstaan nadat atollen en riffen door vulkanen omhoog zijn gekomen.

Deze foto is op 12 april 2007 genomen door de Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS). De resolutie op de foto is 300 meter per pixel.