Drang naar ontdekking buitenaards leven wordt steeds groter

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zeggen dat we geen rekening moeten houden met de ontdekking van humanoïden, wezens die op ons lijken en die dus ook een mond, een neus en twee ogen hebben, maar naar buitenaardse wezens in andere vormen. De National Academy of Sciences heeft in samenwerking met de ruimtevaartorganisatie NASA vandaag een honderdzestien pagina’s tellend rapport gepubliceerd over aliens. In het rapport komt duidelijk naar voren dat de kans klein is dat we mensachtige wezens ontdekken in de toekomst en dat we op de meest rare wezens kunnen stuiten.

“Het doel van ons onderzoek is om mensen te overtuigen van het feit dat buitenaardse wezens in de meest rare vormen kunnen voorkomen in het universum”, zei John Baross, een oceanograaf aan de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat ondanks het grote verschil in het lichaam van een mug en een walvis het DNA van deze twee organismen grotendeels met elkaar overeenkomen en dat er dezelfde twintig aminozuren worden gebruikt om eiwitten aan te maken in het lichaam.

Muggen en walvissen erfden hun gedeelde biochemie van een gemeenschappelijke voorouder die miljard van jaren geleden leefde, een wezen die in elk organisme op aarde terugkomt, op welke manier dan ook. Wij, mensen, zijn ook de afstammelingen van die gemeenschappelijke voorouder. Dat alle organismen op aarde met elkaar verbonden zijn is een van de meest belangrijke ontdekkingen in wetenschap, maar het kan een handicap vormen wanneer er gezocht wordt naar andere wezens elders in het heelal.

“Het is belangrijk om te weten naar wat voor leven we in ons eigen zonnestelsel moeten zoeken, in welke vorm”, zei Baross. “Wetenschappers zoeken al jaren naar humanoïden, aliens met twee ogen, een mond en een neus, maar waarom? Het heelal zit vol met leven, maar waarschijnlijk zullen alle levende wezens allemaal een andere vorm hebben.” In tv-series en films over science-fiction zie je meestal mensachtige buitenaardsen, maar volgens de onderzoekers zijn wij de enige humanoïden in het heelal.

Ook concludeert het team dat we op een slechte manier aan het zoeken zijn naar ander leven. Men zoekt altijd naar water op een hemellichaam als deze zich in de leefbare zone bevindt, maar waarom zouden andere levensvormen niet zonder water kunnen leven? Marsrovers op de rode buurplaneet van de aarde beperken zich al jaren tot het zoeken naar water op het Martiaanse oppervlak, maar uit dit onderzoek blijkt dat andere levensvormen kunnen leven in ammoniak of formamide, in plaats van water.

De wetenschappers van de NASA zeggen dat er zo snel mogelijk een missie naar Saturnus’ maan Titan gestuurd moet worden. Op de grootste maan van het stelsel rond de gasplaneet vestigen zich namelijk zeeën en meren die bestaan uit vloeibaar methaan. In deze methaanzeeën en meren kunnen de meest uiteenlopende levensvormen gevonden worden als we geluk hebben, zo staat in het rapport van het onderzoek.

Het recente onderzoek suggereert ook dat buitenaardse wezens iets anders dan DNA kunnen bezitten om zo hun genetische informatie te coderen. Het DNA dat de mensen en andere organismen op onze planeet aarde bezitten bestaat uit vier chemische componenten, die samen de nucleotiden vormen. Experimenten in de synthetische biologie laten zien dat structuren met zes of meer nucleotidesn ook in staat zijn om genetische informatie te coderen.

De wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie schrijven in hun rapport dat er naar buitenaardse wezens gezocht moet worden met instrumenten die in staat zijn om lichte chemische elementen zoals koolstof, waterstof, zuurstof, fosfor en zwavel te detecteren, die ook in aardse organismen te vinden zijn.

De wetenschappers die uitmaken van het team zijn negatief over NASA’s houding tegenover de zoektocht naar buitenaards leven. Ze vinden dat de ruimtevaartorganisaties met toekomstige missies naar de maan, Mars en verder deze hemellichamen alleen maar vervuilen. “Geen enkele ontdekking in de ruimtevaart heeft een grotere impact dan de ontdekking van levensvormen elders in het heelal. Zelfs de ontdekking van primitieve levensvormen zou de grootste ontdekking zijn die op aarde is gedaan sinds dat er mensen rondlopen op deze planeet”, zo schreef het team van elf wetenschappers. “Laten we stoppen met geldverslindende ruimtevluchten naar het Internationale Ruimtestation ISS en laten we stoppen met de voorbereidingen van bemande ruimtemissies naar de maan en Mars. Als we die honderden miljarden dollars in de zoektocht naar buitenaards leven stoppen, hebben we ze binnen enkele jaren gevonden!”