Finale eerste Sterrenkunde Olympiade in Space Expo

Space Expo in Noordwijk is morgen het decor voor de finale van de eerste Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Twintig middelbare scholieren strijden om de felbegeerde hoofdprijs: een vliegreis naar de sterrenwacht van La Palma op de Canarische Eilanden.

De twintig finalisten zijn in de voorronde van de Olympiade geselecteerd uit in totaal veertig aanmeldingen. In de afgelopen week hebben ze masterclasses gevolgd over de meest uiteenlopende sterrenkundeonderwerpen bij de Universiteit Leiden.

Op het programma stonden onder andere hoor- en werkcolleges over het heelal, zwaartekracht, thermodynamica, exoplaneten en de melkweg. Kortom: de finalisten zijn een week lang ondergedompeld in astronomie.

Zaterdag kunnen de scholieren alles wat ze tijdens de masterclasses hebben geleerd in de praktijk brengen tijdens de finale in Space Expo. Onder het toeziend oog van familie, vrienden, docenten en andere geïnteresseerden wordt vervolgens de winnaar bekend gemaakt door juryvoorzitter Vincent Icke van de Universiteit Leiden. Die winnaar krijgt de kans om zelf een waarneming te doen met de professionele 2,5 meter telescoop van de sterrenwacht van La Palma.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een initiatief van de universitaire sterrenkundige instituten en is georganiseerd in navolging van bestaande Olympiades voor Wiskunde, Scheikunde en Natuurkunde. De Sterrenkunde Olympiade wordt een jaarlijks terugkerend evenement, roulerend over de verschillende universitaire sterrenwachten. NOVA en het ministerie van OCW maken deze Olympiade mede mogelijk.