NASA koopt toilet voor 14 miljoen euro

De NASA heeft besloten een Russisch toiletsysteem te kopen voor het Internationale Ruimtevaartstation ISS. Het Amerikaanse ruimtevaartorganisatie moet daar negentien miljoen dollar (een kleine veertien miljoen euro) voor neertellen, maar dat is nog altijd veel goedkoper dan zelf een systeem te ontwikkelen, zei NASA-woordvoerster Lynnette Madison. “Het is te vergelijken met de bouw van een gemeentelijke zuiveringsinstallatie.” Een ander voordeel van het Russische toilet is dat de ruimtereizigers ermee bekend zijn, omdat het ISS nu met een soortgelijk systeem is uitgerust.

Het nieuwe toiletsysteem maakt het mogelijk urine te recyclen tot drinkwater. Verder biedt het de astronauten meer privacy, wat gezien de verwachte uitbreiding van de bemanning van drie tot zes in 2009 geen overbodige luxe lijkt. De Russische kosmonauten blijven overigens gebruik maken van het oude systeem. Het nieuwe wordt aan de Amerikaanse kant van het ISS geïnstalleerd.

Een toilet in de ruimte ziet er ongeveer hetzelfde uit als een toilet op aarde, maar is uitgerust met beenbanden en stangen om de astronaut op zijn plaats te houden. De bemanningsleden hebben ook elk hun eigen urinoir, waaruit de urine in een afvaltank wordt gezogen. De tanks worden meegegeven met vrachtcapsules die bij terugkeer in de dampkring verbranden.