Astrofoto van de week – Venus als sikkel

AstroVersum presenteert de rubriek ‘Astrofoto van de week’. Om de twee weken behandelen we een bijzondere foto van een amateurastronoom, dit keer opnieuw een bijzondere foto van de tweede planeet van ons zonnestelsel, Venus. De planeet werd een paar dagen geleden, op 7 juli jongstleden, op de gevoelige plaat vastgelegd door Richard Bosman. Met verschillende telescopen – onder andere een Celestron C11 – maakte en maakt Richard de meest gedetailleerde foto’s van de planeten van alle astrofotografen in Nederland.

De onderstaande foto van Venus is gemaakt met een Celestron C11, een telescoop van het type Schmidt-Cassegrain. Richard Bosman gebruikte voor de opname een speciale fotografiecamera, om precies te zijn een ATK-2HS, waarmee hij inmiddels de meest schitterende foto’s heeft gemaakt van onder andere de maan, Saturnus, Jupiter en Mars. De kijker staat gemonteerd op een Losmandy G11 montering, het vlaggenschip onder de monteringen. Op de opname is goed te zien hoe snel Venus op dit moment aan het afnemen is en dus dichter bij de zon komt te staan. “Let ook op de ‘hoorntjes’.”

Venus is op dit moment ’s avonds, na zonsondergang, erg laag aan de horizon zichtbaar, dicht in de buurt bij de ringenplaneet Saturnus. Al maanden is de planeet ’s avonds als een heldere ‘ster’ te vinden iets boven de westelijke horizon, maar ook overdag is de planeet te vinden. Met behulp van een planetariumprogramma zoals Stellarium is het heldere hemellichaam snel te vinden.