Warmer klimaat niet veroorzaakt door de zon

Het toenemende broeikaseffect op aarde wordt niet gevormd door de ongewone activiteit van de zon. Dat schrijven onderzoekers in het Britse wetenschappelijke maandblad ‘Proceedings of the Royal Society A’, die gisteren verscheen. Het argument dat de zon voor het broeikaseffect zorgt, klopt niet. Sinds 1975 wordt de zonneactiviteit gemeten en toont aan dat de zon vanaf 1985 minder actief is geworden, waardoor de aarde had moeten afkoelen. Er werd gelet op het aantal zonnevlekken, totale hoeveelheid zonnestraling, magnetische invloed en onderdrukking van kosmische straling.

De opwarming is na 1985 onverminderd doorgegaan. Een ‘naijleffect’ van de verhevigde zonneactiviteit is niet aannemelijk. Wel aannemelijk dat een verandering in zonneactiviteit in de afgelopen eeuwen invloed heeft gehad op het klimaat op aarde, zelfs tussen 1900 en 1950. Maar de geconstateerde trendbreuk sluit uit dat de moderne opwarming door een veranderende zon valt te verklaren.

De klimaatsonderzoekinstelling van de Verenigde Naties, het IPCC, benadrukt al bijna twintig jaar dat met name de uitstoot van kooldioxide in bijvoorbeeld industrie en verkeer, door verbranding van fossiele brandstoffen, de oorzaak is van de huidige klimaatsverandering.


Niet hierdoor dus