Warmer met volgende week opnieuw onweer

Verraderlijk waren de bliksems in de afgelopen dagen. Tijdens een wandeling langs de molens op de Kinderdijk zijn vier mensen getroffen. De komende dagen verdwijnt het onweer maar volgende week krijgen we er opnieuw mee te maken.

De ergste warmte lijkt echter beperkt te blijven tot het begin van de Vierdaagse met op de eerste wandeldag dinsdag nog temperaturen tegen de 30 graden. Daarna wordt het in de rest van de week met 20 tot 25 graden minder warm. Het komende weekeinde belooft echter warm te worden met op een aantal plaatsen tropische temperaturen. Het roer gaat dus om na de koelere eerste dagen van juli. De gemiddelde temperatuur over de eerste tien dagen van juli lag zo’n anderhalve graad onder de norm. Hoe anders was dat vorig jaar toen we de warmste zomermaand aller tijden beleefden.

Juli heeft inmiddels al veel regen opgeleverd met soms zeer zware buien met waterhozen. Lokaal is al zo’n 135 mm gevallen tegen ongeveer 80 mm normaal in de hele maand. Vooral in de nacht van woensdag op donderdag, 5 juli, heeft het op veel plaatsen hevig geregend en geonweerd, vooral in het zuiden van de provincie Utrecht. In Culemborg is zelfs 82,5 liter op iedere vierkante meter (82,5 mm) gevallen in 24 uur tijd. Een dergelijke hoeveelheid neerslag komt in minder dan eens per 100 jaar voor. Neerslaghoeveelheden van 50 mm of meer in 24 uur leiden vaak tot wateroverlast of ongemakken.

Toch zijn dit geen records. Het jaar waarin we het vaakst hevige regen in de zomer hadden (meer dan 50 mm) ligt zelfs nog kort achter ons: 2006. Toen kwam een dag met hevige regen zelfs dertien keer voor. Ook de neerslaghoeveelheden van de afgelopen tijd zijn geen records. Deze halen het nog niet bij het absolute record van 1948, toen er in Voorthuizen maar liefst 208 mm in 24 uur tijd viel.

Of dit ook gebeurd was zonder versterkt broeikaseffect, valt niet te zeggen. Wel kunnen we volgens de huidige stand van de wetenschap verwachten dat hevige neerslag in de zomer vaker voor zal komen. De gemiddelde neerslag in de zomer kan echter toenemen, maar ook aanzienlijk afnemen.

Wil je het weer weten voor je eigen regio? Kijk dan op de weerpagina van AstroVersum. Binnenkort zal er ook een pagina verschijnen met radarbeelden, satellieten en nog meer.