De aarde vanuit de ruimte: Queen Elizabeth-eilanden

Deze keer in onze wekelijkse rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ een plek waar ook in de zomer ijs ligt. Op deze foto van de Envisat zijn de Queen Elizabeth eilanden te zien die in het noordwestelijke puntje van Groenland liggen, ’s werelds grootste eiland.

De Queen Elizabeth eilanden liggen op het uiterste noorden van Canada. Rechts van de eilanden ligt de Baffin-baai. Onder de Queen Elisabeth eilanden ligt het eiland dat de naastgelegen baai haar naam gaf: Baffin Eiland. Het eiland dankt zijn naam aan de Britse ontdekkingsreiziger William Baffin.

Het totale oppervlakte van de eilanden is ongeveer 419.000 vierkante kilometer, waarvan een-vijfde met permanent landijs bedekt is. De grootste ijsmassa ligt op Ellesmere, het grootste noordelijk gelegen eiland in de Canadese Arctic.

In het oostelijke deel van de Baffin-baai, rechtsboven op de foto, is het noordwestelijke puntje van Groenland. De donkerbruine kleur van Inglefield Land contrasteert zich tegen de witte Humboldt gletsjer, de grootste bekende gletsjer ter wereld.

Baffin-eiland, rechtsonder te zien op de afbeelding, heeft een oppervlakte van 507.451 vierkante kilometer en is daarmee het grootste eiland van Canada en het op vier na grootste eiland ter wereld.

Deze foto is twee weken geleden genomen, op 2 juli 2007, met Envisat’s Medium Resolution Imaging Sectrometer (MERIS).