Grootste telescoop op aarde vanaf vandaag in gebruik

Vanaf vandaag zullen astronomen gebruik gaan maken van de grootste telescoop op deze planeet, de GTC, voluit de Gran Telescopio Canarias. De reusachtige kijker bevindt zich op de Canarische Eilanden bij Spanje en kan na zeven lange jaren dan eindelijk in gebruik worden genomen. De regering van Spanje is de eigenaar van de telescoop, maar studenten van de Universiteit van Florida mogen ook gebruik gaan maken van het observatorium. Wanneer de telescoop helemaal af is in 2008 is bedraagt de diameter van de hoofdspiegel van de GTC maarliefst elf meter!

De 175 miljoen dollar kostende telescoop is nog niet helemaal af. ‘Slechts’ twaalf van de 36 spiegels, die samen één grote hoofdspiegel vormen, zijn op dit moment gereed. Pas in december zullen deze 24 spiegels op de telescoop gemonteerd worden. In de zomer van 2008 kunnen astronomen het observatorium gaan gebruiken voor observaties van verschillende hemellichamen aan de sterrenhemel.

Vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd zal prins Felipe de Gran van Spanje de Telescopio Canarias op de Poolster richten. Tijdens deze openingsceremonie zullen naar schatting driehonderd mensen aanwezig zijn. In de zomer van 2008 wordt de telescoop met een nog grotere ceremonie geopend door de koning van Spanje, Juan Carlos I.