Witte dwerg kreeg materie van rode reus

Waarnemingen met de Europese Very Large Telescope in Chili tonen aan dat de manier waarop wetenschappers denken dat supernova’s van het type Ia ontstaan juist is. In het wetenschappelijke tijdschrift Science Express werd het onderzoek afgelopen week gepubliceerd. Supernova’s zijn er in verschillende typen. In de meeste gevallen zorgt de ontploffing van een grotere en zwaardere ster dan de zon voor een supernova, maar naast dit soort supernova’s bestaat er nog een vrij bijzonder type: Ia. Wetenschappers denken dat bij dit type witte dwergsterren materie ‘opslurpen’ van een rode reus en als ze eenmaal 1,4 zo zwaar zijn als de zon, exploderen ze.

Met de Very Large Telescope op de top van een berg in het Zuid-Amerikaanse land Chili werd de supernova SN2006x in het sterrenstelsel M100 onderzocht. Uit deze observaties kunnen wetenschappers concluderen dat hun theorie over het type Ia juist is. In het licht van de inmiddels geëxplodeerde ster zijn met de telescoop spectrale afdrukken gevonden van materie die eerder is losgelaten door een rode reus. De lange tijd geleden gestorven ster heeft, zo werd in de theorie al voorspeld, materie van zijn vele malen grotere metgezel opgeslorpen.

Waarnemingen met de Europese telescoop tonen aan dat de materie van de rode reus zo’n vijftig tot zestig jaar voor de ontploffing van de witte dwergster wordt opgeslorpen. De buitenste lagen van de rode reus storten dan met een snelheid van vijftig kilometer per seconde op het oppervlak van zijn kleine begeleider neer, om vervolgens tientallen jaren later aan te belanden bij de dood.