Perseïden worden dit jaar fantastisch

De Perseïden die elk jaar in augustus te zien zijn, worden dit jaar fantastisch. In de nachten van het maximum is er geen storend maanlicht en zijn dus ook de zwakkere meteoren te zien. We kunnen in de nachten van 11, 12 en 13 augustus tientallen meteoren per uur zien.

Kijk in de nacht van zaterdag op zondag eens naar de nachtelijke sterrenhemel of de nacht daarna. Na middernacht zijn de meeste meteoren te zien omdat de radiant dan hoger aan de hemel staat. Als het weer meezit en het goed donker is, kan je soms wel elke minuut een meteoor aan de hemel zien voorbijgaan.

De Perseïden zijn jaarlijks actief van ongeveer 17 juli tot 24 augustus. In die periode kruist de Aarde de baan van de periodieke komeet Swift-Tuttle en botst op kleine brokstukjes die deze komeet tijdens zijn omlopen rond de zon heeft losgelaten. Deze komeetbrokjes, meteoroïden genoemd, variëren in grootte van nietige stofjes die kleiner zijn dan zandkorrels, tot gruis met een diameter van enkele millimeters. Zolang zij verspreid langs de komeetbaan door de ruimte bewegen, gebeurt er niets. Er is immers niets dat hun beweging belemmert. Maar als zij op de Aarde botsen en in onze atmosfeer terechtkomen, ondergaan zij wrijving en worden ze sterk verhit.