De Technische Universiteit Delft gaat over twee maanden een eigen satelliet de ruimte in schieten. De universiteits- en studentensatelliet Delfi-C3 wordt de eerste van een reeks Delfste nano- ruimtetoestellen. De satelliet zal een nieuw type zonnecel van Dutch Space op stevigheid en efficiëntie testen, het Thin Film Solar Cell Experiment.
De Delfi-C3 satelliet is dertig centimeter hoog en wordt na een laatste ronde test naar Canada verstuurd, waar hij aan de Universiteit van Toronto met zes andere satellieten zal worden ingepakt voor de lancering. De lancering vindt op 8 september plaats in India.
Aan de Delfi-C3 werken onder andere dertig studenten van verschillende afdelingen van de TU Delft en van samen met HBO’ers. Aan het project werken drie bedrijven mee. De satelliet is bedoeld om nieuwe ontwerpen van toepassingen in de satelliettechnologie uit te testen. TNO zal op de Delfi-C3 een nieuwe zonnesensor monteren, het Autonomous Wireless Sun Sensor Experiment.
Het doel van de Delfi-C3 project is om uit te vinden of een serie kleine satellieten handiger zijn in de bouw en het gebruik en doeltreffender kunnen werken dan een normaal formaat satelliet. Het uitgangspunt van de studenten was om te zien of het mogelijk is om de werkzame onderdelen van een satelliet op te knippen in een aantal samenwerkende satellieten.