De aarde vanuit de ruimte: Canberra

Deze week in ons rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ de hoofdstad van Australië, Canberra. Deze onderstaande foto is gemaakt door de Proba satelliet. Canberra ligt 280 kilometer ten zuidwesten van Sydney en 650 kilometer ten noordoosten van Melbourn. Canberra is in 1908 gekozen tot hoofdstad van Australië.

Het ontwerp van de stad is het resultaat geworden van een contest, die gewonnen is door de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin in 1913. In de linkeronderhoek is het State Circle te zien met daarin het Capital Hill, een parlementsgebouw.

Om de cirkel bevindt zich een groot meer. Dit is handmatig aangelegd in 1963 en is vernoemd naar Lake Burley Griffin. Twee wegen kruisen het meer: Commenwealth Avenue (links) en Kings Avenue (rechts). De twee gebouwen die aan het meer liggen, ten westen van Kings Avenue, ligt het nationaal museum en het hooggerechtsgebouw.

De Probo’s Hige Recolution Camera (HRC) nam deze foto op een hoogte van 600 kilometer op 23 juni 2007. De HRC is een zwart-wit camera die een miniatuur is van een Cassegrain telescoop. De Proba (Project for On Board Autonomy) is een microsatelliet van de ESA en gelanceerd in oktober 2001.