Marsrovers Spirit en Opportunity overleven Marsstorm

De twee Marsrovers op Mars hebben de Marsstorm die sinds eind juni woedt overleeft. De twee Marsrovers maken het goed. Er werd eind vorige week nog gevreesd voor hun leven omdat de storm de stroomtoevoer van de rovers blokkeerde. Zonder stroom kunnen de instrumenten en de computer aan boord van “Opportunity” bevriezen en zo een einde maken aan de verkenning van de Rode Planeet door de robot.

“Beide rovers kwamen prachtig door het weekend. De rovers produceerden meer stroom tijdens het weekend, dan ze verbruikten. Afgelopen dagen is de hoeveelheid zonlicht gestegen waardoor de batterijen van de rovers weer volledig zijn geladen”, aldus Squres.

Het ruimtevaartuig verblijft al meer dan bijna 1200 dagen op het oppervlak van Mars, op zoek naar tekenen van leven in het verleden. Aanvankelijk was gedacht dat de Marsrovers het slechts negentig dagen zou uithouden op de planeet. De storm begon net toen de Opportunity voorbereidingen trof voor de afdaling in de Victoriakrater. Momenteel is er nog geen nieuwe datum bepaald voor de afdaling.