Oude spullen worden weggegooid tijdens ruimtewandeling

Gisteren heeft een Amerikaanse astronaut tijdens een ruimtewandeling het vuilnis gedumpt bij het Internationale Ruimtestation ISS. De astronaut Clayton Anderson maakte een ruimtewandeling om een tank van ruim zeshonderd kilo ammonia en een cameravoet van negentig kilo handmatig de ruimte in te slingeren.

Normaal dumpt NASA nooit rotzooi de ruimte in. De rondslingerende deeltjes kunnen een gevaar opleveren voor satellieten en het ISS. De NASA, die momenteel negentigduizend objecten rond de aarde in de gaten houdt, heeft het toch geloosd omdat er in 2010 de deadline is voor de Space Shuttles. Hierdoor ontbreekt het geplande missies aan capaciteit om de voorwerpen naar aarde terug te brengen.

De ammonia was in 2001 als noodvoorraad naar het Internationale Ruimtestation ISS gebracht, maar heeft de uiterste houdbaarheidsdatum inmiddels al overschreden. De tank zal volgens deskundigen nog ongeveer één jaar om de aarde zweven en daarna bijna volledig verbranden. NASA hoopt dat de niet-verbrande fragmenten in de oceaan zullen vallen. Van de cameravoet zal niets overblijven door het kleine formaat.