Naam en logo bekendgemaakt voor missie Paolo Nespoli

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI hebben vandaag de naam en het logo bekendgemaakt voor de missie van astronaut Paolo Nespoli in oktober dit jaar. De missie heet Esperia, de naam die de Oud-Grieken gaven aan het Italiaanse schiereiland.

Enerzijds verwijst de naam naar het belang van Nespoli’s missie als blikvanger voor Europese technologie met de aflevering van de in Italië gebouwde Node 2 aan het internationale ruimtestation ISS. Anderzijds weerspiegelt de naam dat deze missie mogelijk wordt omdat ASI drie MPLM’s (Multi-Purpose Logistics Modules) aan NASA gaat leveren, ontwikkeld door de Italiaanse industrie.

In het kader van deze overeenkomst kan ASI zes keer deelnemen aan een ruimtemissie. De nauwe samenwerking tussen ESA en ASI heeft ertoe geleid dat deze keer Nespoli, lid van het Europese Astronautencorps, namens ASI is toegewezen aan een missie. De eerste maal was dat Umberto Guidoni, die in april 2000 tien dagen doorbracht aan boord van het ISS.

Op 19 juni van dit jaar hebben ESA en ASI tijdens de lucht- en ruimtevaartshow op de Parijse luchthaven Le Bourget een overeenkomst gesloten voor het gezamenlijk beheer van deze belangrijke missie. De overeenkomst werd ondertekend door de president van ASI, professor Giovanni F. Bignami, en ESA’s directeur Bemande ruimtevaart Daniel Sacotte.

De partijen kwamen onder meer overeen dat ASI een missielogo zou laten maken door de wereldberoemde ontwerper Giorgetto Giugiaro en zijn bedrijf ItalDesign SpA, dat hiermee de missie sponsort. Het fantasierijke logo drukt uit waarom de Esperia-missie belangrijk is voor de bouw van het ISS. Daarnaast is het een uitbeelding van het belang van de missie als stap op weg naar verdere ruimteverkenning, waarin Italië en ASI een vooraanstaande rol spelen in Europa en daarbuiten.

‘Italië is een van de Europese hoofdrolspelers in ruimteactiviteiten’, zegt Simonetta di Pippo, directeur van ASI’s programma voor ruimtewetenschap en -verkenning (Osservazione dell’Universo). ‘Zoals de naam al suggereert, is de Esperia-missie een voorbeeld van Italië’s duurzame inzet op ruimteverkenning en toekomstige plannen en ambities. Verder illustreert de missie eens te meer waartoe de Italiaanse industrie in staat is. Die vormt de basis onder onze investeringen in Europese ruimtevaartprogramma’s, met name het verkenningsprogramma Aurora.’

De Esperia-missie wordt Nespoli’s eerste ruimtevlucht. Voor deze complexe montagemissie is hem als lid van de zevenkoppige STS-120-bemanning een belangrijke rol toegedicht bij de installatie van Node 2 (gebouwd door Thales Alenia Space). Tijdens vier ruimtewandelingen coördineert hij de activiteiten vanuit het ruimteveer. Hij is ook verantwoordelijk voor een gezamenlijk ESA/ASI-programma van experimenten op het gebied van menselijke fysiologie en biologie en voor het ondersteunen van onderhoud en bediening van de boordsystemen.

‘Node 2 is de eerste die in Europa is gebouwd en van cruciaal belang voor de toekomst van het ISS’, zegt Daniel Sacotte. ‘Hij vormt een verbindingsgang tussen Columbus, Destiny en Kibo – de laboratoria van respectievelijk ESA, NASA en Japan. Verder gaat hij dienst doen als aankoppelpunt voor het Japanse ruimtevrachtschip HII. Verder heeft hij een aankoppeladapter voor het ruimteveer en dient hij als aansluitpunt voor de MPLM’s. Wereldwijd zien wetenschappers en technici reikhalzend uit naar de veilige aflevering van de module.’

Een ander aspect van de Esperia-missie is de betrokkenheid van het Italiaanse ministerie van sociale solidariteit. Om de rechten van alle Europese burgers op gelijke kansen te benadrukken, vertegenwoordigt Nespoli tijdens zijn vlucht alle Europese en Italiaanse burgers en neemt hij een aantal verklaringen van dat ministerie mee de ruimte in.