Envisat ziet overstromingen en bosbranden in Europa

De gevolgen van het extreme weer de afgelopen week in Europa zijn ook op satellietbeelden goed te zien. Engeland heeft te maken met de ergste overstromingen in 60 jaar. Op de radarbeelden van ESA’s Envisat satelliet zijn de overstroomde gebieden als donkere vlekken te zien. Met name de rivier de Theems is zo goed zichtbaar.

Tegelijkertijd kampt Zuid-Europa met grote bosbranden. Een ander instrument aan boord van Envisat, Meris, maakte opnames van bosbranden in Italië, Griekenland en de Balkan.

De satellietbeelden zijn door ESA gratis beschikbaar gesteld in het kader van de ‘International Charter on Space and Major Disasters’, een samenwerking van ESA en de Franse ruimtevaartorganisatie CNES. Doel is het gratis beschikbaar stellen van satellietbeelden aan de betrokkenen, waar ook ter wereld.

De Britse overheid deed op 24 juli een beroep op de Charter. Bij rampen is het van groot belang overzicht te krijgen over de omvang van de schade, en daarbij zijn satellietwaarnemingen van grote waarde.


Met name de rivier de Theems is zo goed zichtbaar


Bosbranden in Abruzzo, Italië


Bosbranden in Griekenland en de Balkan