Deze week in onze rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ de Kliuchevskoi-vulkaan. De onderstaande foto is gemaakt door de Envisat op 30 juni 2007 waarop rookwolken van de vulkaan te zien zijn. De vulkaan bevindt zich op de Kamchatka-schiereiland in Rusland. De aspluimen bereikten op dag toen de foto werd gemaakt een hoogte van 10 kilometer.
De vulkaan bevindt zich op een hoogte van 4750 meter boven zeeniveau. De Kliuchevskoi-vulkaan is de hoogste actieve vulkaan van Eurazië. De eerste uitbarsting van deze vulkaan werd geregistreerd in 1697. Hierna is de vulkaan nog zo’n 80 keer uitgebarsten.
De omgeving van de vulkaan is grotendeels onbewoond. Toch zorgt de vulkaan voor gevaarlijke situaties aan het luchtverkeer. Het as kan het zicht van een piloot verminderen of kan motoren van vliegtuigen beschadigen. De vulkaan wordt door satellieten in de gaten gehouden om te voorspellen wanneer de vulkaan weer aan een uitbarsting toe is. Ten noorden van de Kliuchevskoi ligt de zeer actieve vulkaan Shiveluch.
De foto is genomen door de Advanced Along Track Scanning Radiometer (AATSR) sensor. De AATSR werkt als een thermometer die het oppervlakte van de aarde meet.