Rusland: ‘Geen alcoholmisbruik aan boord van Sojoez’

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft na de Amerikaanse berichten over dronkenschap aan boord van de Space Shuttle en Sojoez gezegd dat er geen dronkenschap was aan boord van de Russische raket Sojoez.

“In de laatste twee weken voor de lancering staan de Russische kosmonauten en de Amerikaanse astronauten voortdurend onder medisch toezicht”, aldus de woordvoerder van Roskosmos Igor Panarin. Als er gebruik gemaakt werd van alcohol voor de lancering zou dat onmiddellijk aan het licht zijn gekomen. Volgens een intern bericht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn Amerikaanse astronauten dronken de ruimte ingegaan. Wanneer de kosmonauten terug zijn van een missie mogen ze een glas drinken. “Maar elke aanwijzing op misbruik leidt automatisch tot uitsluiting uit de crew”, aldus Panarin.

De Russische Sojoez kan per vlucht drie personen vervoeren. In de laatste vijf jaar gebruikte zes Amerikaanse astronauten de mogelijkheid om met een Russische Sojoez gelanceerd te worden naar het Internationale Ruimtestation ISS. Volgens de NASA zijn er twee gevallen bekend waarbij dronken astronauten plaats hebben genomen achter de besturing van een ruimteveer. De astronauten hadden ondanks een uitdrukkelijk verbod zelfs tot twaalf uur voor de lancering ‘nog een aanzienlijk hoeveelheid alcohol’ gedronken.