Lek in Endeavour; lancering Mars Phoenix Lander uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de lancering van de Mars Phoenix Lander met 24 uur uit te stellen door een lek in de cabine van Space Shuttle Endeavour, die op 7 augustus moet vertrekken richting het Internationale Ruimtestation ISS. De lancering van NASA’s Marslander stond gepland voor 3 augustus aanstaande, maar die moet door de problemen met Endeavour en het slechte weer van vandaag uitgesteld worden. Hevig onweer verhinderde de ruimtevaartorganisatie de tanks van de Delta-2 raket, waarmee Phoenix in de ruimte gebracht moet worden, te vullen met brandstof. De Mars Phoenix Lander moet de noordelijke poolkap van onze buurplaneet Mars gaan onderzoeken, op zoek naar leven.

De lancering van de Marslander staat nu gepland voor 11.26 uur op zaterdag 4 augustus aanstaande. Net zoals de lancering van het ruimteveer Endeavour voor missie STS-118 is de lancering van Phoenix live te volgen op AstroVersum via deze pagina. “Het onweert momenteel boven Cape Canaveral, dus we zijn genoodzaakt om het vullen van de tanks te verzetten naar woensdag”, zei NASA’s woordvoerder George Diller bij Kennedy Space Center (KSC) tegenover Space.com. “3 Augustus zouden we niet gehaald hebben, er zijn zoveel voorbereidingen die nog uitgevoerd moeten worden voor de lancering.”

De Marslander Phoenix moet volgend jaar landen op het noordpoolgebied van de planeet. Een robotachtige arm zal bevroren grond binnenhalen en dat onderzoeken met wetenschappelijke instrumenten die de inhoud kan analyseren. NASA heeft nog een paar aanpassingen gedaan in de programmering van robotarm van Phoenix op basis van een onderzoek dat aan heeft getoond dat de lander waarschijnlijk met poolwind te maken zal krijgen. Het is voor het eerst dat er op Mars ijsmonsters worden opgegraven die vervolgens aan boord worden gebracht en onderzocht.

Momenteel zijn ingenieurs aan het kijken naar de lek in de cabine waar de zeven astronauten 7 augustus aanstaande plaats moeten gaan nemen. Dat is weer rechtstreeks te volgen op AstroVersum!