André Kuipers krijgt eigen brok steen

De tweede Nederlander die in de ruimte was, André Kuipers heeft een eigen planetoïde gekregen. Het brok steen heeft als volledige naam (11244) Andrékuipers met een doorsnede van zo’n 6 kilometer. De planetoïde draait in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter om de zon. De planetoide is ontdekt door een Leids astronomenpaar. Het paar heeft al meer dan duizenden planetoïden ontdekt.

Momenteel hebben al zo’n tienduizend planetoïden een naam gekregen, maar het gebeurd zelden dat een brok steen naar een Nederlander wordt vernoemd. Momenteel hebben de volgende Nederlanders een brok steen op hun naam staan: Nobelprijswinnaar Martin Veltman en Gerard ’t Hoofd, wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar, Wubbo Ockels en onlangs Helle Haasse. Ook worden er 240 van de ruim 15.000 planetoïden vernoemd naar Nederlandse steden, sterrenwachten (Dwingeloo, Westerbork), romanfiguren en andere Nederlandse zaken.

André Kuipers ging in april 2004 met een Russische Sojoez-raket naar het Internationale Ruimtestation voor een 9 daagse trip.