De aarde vanuit de ruimte: winter in Zuid-Afrika

In onze wekelijkse rubriek ‘De aarde vanuit de ruimte’ deze keer de ‘winter’ in Afrika. De winter in Afrika kleurt de top van de Drakensberggebergte in Lesotho op deze Envisat foto. Lesotho wordt door heel Zuid-Afrika bedekt en het enige onafhankelijke land ter wereld dat in zijn geheel boven de 1000 meter ligt.

De Drakensberggebergte ligt voor een groot deel in Zuid-Afrika en strekt zich uit van noordoosten tot het zuidwesten uit over zo’n 1135 kilometer. Op een hoogte van 3482 meter bevindt zich de berg Thabana-Ntlenyana, het hoogste punt.

Het Ukhahlamba-Drakensberg Park bevindt zich in het noordoosten op de grens met de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu-Natal met een oppervlakte van 240.000 hectare.

Johannesburg, Zuid-Afrika’s dichtstbevolkte, is te zien in het midden bovenaan. Het groene gebied met water ten zuidoosten van Johannusburg is Zuid-Afrika’s grootste en op twee na grootste dam, de Vaal Dam.

De foto is gemaakt door Envisat’s Medium Resolution Imaging Spectrometer (MERIS) op 3 juli 2007. De volledige foto heeft een resolutie van 300 meter per pixel.