Verslag lancering Mars Phoenix Lander

Met de lancering van de Mars Phoenix Lander van vandaag om 11.26 uur Nederlandse tijd stuurt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een veelbelovende, nieuwe missie naar onze buurplaneet Mars. Deze robot onderzoek doen naar de bodem van de poolkap aan de noordpool van de rode planeet, de planeet waar al veel sondes en rovers onderzoek hebben gedaan of onderzoek doen. Door de poolkap van onze buurplaneet te onderzoeken hopen wetenschappers meer te weten te komen over het vloeibaar water op Mars dat in het verleden op onze buurplaneet aanwezig was, maar ook nu is er nog water op planeet Mars. Volg het hier live, in woord en beeld!

Laatste update: 11.26 uur.

Tijd lancering: 11.26 uur

Inhoud
Rechtstreeks verslag
Live NASA TV
Foto’s van de voorbereidingen en de lancering

Rechtstreeks verslag
11.26 uur – 5, 4, 3, 2, 1 and LAUNCH! Einde rechtstreeks verslag, er verschijnt zo een nieuwsbericht.

11.25 uur – Nog 1 minuut! Tank is helemaal gevuld.

11.23 uur – Nog 3 minuten tot de lancering. Alles op ‘go’.

11.16 uur – 10 minuten tot lancering.

11.13 uur – Het eerste stadium van de brandstoftank (kerosine) wordt onder druk gezet. Nog 13 minuten tot de lancering.

11.00 uur – Alle systemen staan op ‘go’ voor de lancering.

10.26 uur – Nog exact een uur tot de lancering. Alles lijkt erop dat de lancering dan ook plaats gaat vinden.

10.13 uur – De tank van de Delta-2 raket is succesvol gevuld. Het vullen van de tank met vloeibaar zuurstof duurde in totaal 27 minuten en 24 seconden. De raket en de Marslander Phoenix zijn er klaar voor om rond half 12 Nederlandse tijd gelanceerd te worden richting de ruimte.

10.07 uur – Het eerste deel van de tank met vloeibaar zuurstof is bijna voor 100 procent gevuld. De tank is nu voor 95 procent met zuurstof gevuld. De slang waarmee de eerste 95 procent van de tank werd gevuld is teruggetrokken, nu zal een slang de tank precies volpompen met vloeibaar zuurstof, zodat er niet teveel zuurstof in de tank komt.

09.56 uur – 90 minuten tot de lancering. Het weer ziet er nog steeds goed uit, er zijn geen technische problemen en de countdown die aftelt tot de tijd van de lancering is begonnen.

09.36 uur – Het weer ziet er fantastisch uit vandaag, de lancering kan door het weer niet meer uitgesteld worden. De manager van de lancering heeft gezegd dat het eerste deel van de Delta-2 raket gevuld kan worden met vloeibaar zuurstof.

Foto’s van de voorbereidingen en de lancering