AstroVersum bestaat vandaag 1 jaar!

Vandaag bestaat AstroVersum precies 1 jaar. 1 jaar geleden, om precies te zijn om 10:19.45 uur (met foutmarge van 5 seconden :tongue:), werd AstroVersum bereikbaar voor iedereen. AstroVersum bestond toen al eerder, maar we beschouwen 5 augustus als geboortedag omdat we (Huy Vu, 15 jaar, en Freek van der Hulst, 13 jaar) toen gingen samenwerken aan één site. Hiervoor hadden we allebei aparte sites. Het afgelopen jaar was een hele goede tijd voor AstroVersum. Er werd lekker volop nieuws gepost, we hadden hoge bezoekersaantallen en veel terugkerende bezoekers. Na exact een jaar zullen we hier de geschiedenis van AstroVersum bespreken en hoe de site één van de grootste en actueelste sites over astronomie en ruimtevaart van Nederland is geworden!

Juni 2006: we komen op het idee om samen aan één site te werken. We stellen de deadline in op begin augustus. We beginnen direct aan een prachtige lay-out voor AstroVersum.

Juli 2006: het ontwikkelen van de lay-out van AstroVersum gaat wat langzamer omdat we allebei op vakantie gaan. Maar dit heeft geen gevolgen voor de deadline. We stellen de deadline in op 5 augustus. Eind juli was het grootste deel al klaar aan de nieuwe site.

Augustus 2006: alles lijkt klaar te zijn, alleen zijn er nog wat kleine foutjes uit de site te halen. We beginnen alles af te ronden en zetten alles op het web (niet zichtbaar voor bezoekers). Nadat we alles online hebben getest kwam, was de grote dag aangebroken. 5 augustus. We zaten allebei vanaf 09.00 uur ’s ochtends de laatste checks te doen. Alles leek in orde, op een paar scriptfoutjes na. We besloten de site om 10.00 uur online te zetten voor het publiek. Een paar minuten voor 10 uur kwamen enkele grote scriptproblemen tevoorschijn. Sommige afbeeldingen waren niet gemaakt en waren nog tal van problemen waar we niet op hadden gelet. We stelden het een kwartier uit. Huy ging toen de problemen oplossen en Freek ging alvast wat nieuwsberichten schrijven, wat uiteindelijk acht nieuwsberichten op de eerste dag opleverde. Om kwart over tien waren nog steeds niet alle problemen opgelost en het zou nog een tijdje duren voordat we deze opgelost hadden. We besloten toch de site online te zetten, met enkele foutjes die alleen zichtbaar waren voor de oplettende bezoekers. De problemen werden drie kwartier later opgelost en toen was de site klaar!

September 2006: één maand na de oprichting van AstroVersum. In september 2006 kon AstroVersum zich al direct laten zien wat voor site het ging worden. Met een gedeeltelijke maansverduistering en de lancering van de Space Shuttle Atlantis. De gedeeltelijke maansverduistering trok al direct tweeduizend bezoekers. Het nieuws rondom de Space Shuttle Atlantis trok in totaal 20.000 bezoekers.

Oktober en november 2006: het waren rustige maanden voor AstroVersum, geen speciaal nieuws. Er werd gewoon nieuws gepost en we kregen veel terugkerende bezoekers van de maansverduistering en de Space Shuttle. Toch besloten we achter de schermen in november een nieuwe lay-out voor AstroVersum te maken, omdat de huidige lay-out te donker was.

December 2006: we begonnen deze maand met een nieuwe lay-out. We besloten deze lay-out langer te houden en momenteel zie je deze lay-out nog steeds op AstroVersum, met enkele (kleine) veranderingen. Ook in deze maand kwamen veel bezoekers naar AstroVersum voor het nieuws rondom de Space Shuttle Discovery, maar grotendeels was het weer een rustige maand, met veel nieuwe terugkerende bezoekers.

Januari en februari 2007: in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar kwamen vooral veel bezoekers naar AstroVersum voor het nieuws rondom komeet McNaught. In februari maakte Huy een nieuwe pagina voor AstroVersum: de weerpagina. Er waren alleen twee landen toegevoegd, Nederland en België, en was het hele systeem nog Engels.

Maart 2007: een drukke maand. We kregen in het begin elke dag al duizenden bezoekers voor de totale maansverduistering die vanuit de Benelux en heel Europa te zien was. In de nacht van 3 op 4 maart was AstroVersum niet te bereiken. AstroVersum werd toen praktisch door elke nieuwssite en blog uit Nederland gelinkt. Ook veel buitenlandse sites hadden AstroVersum gelinkt. De problemen na deze nacht bleven twee dagen zichtbaar omdat we een kleine ruzie hadden met de hosting door de bezoekersaantallen (11.719 bezoekers en over de 40.000 hits). We hadden de eerste vijf dagen van maart ruim 22 duizend unieke bezoekers, wat veel hoger kon liggen als we bereikbaar bleven tijdens de maansverduistering.

April 2007: Deze maand werd er flink aan de weerpagina gewerkt: het systeem werd vertaald en er werden vele landen toegevoegd en dat resulteerde in de weerpagina die nu online staat.

Mei en juni 2007: in deze twee maanden kreeg AstroVersum plotseling veel terugkerende bezoekers. De bewoonbare (tenminste, dat werd toen gedacht) planeet Gliese werd ontdekt en de lancering van de Space Shuttle Atlantis vond plaats. Ook werd eind juni het forum vernieuwd.

Juli 2007: in deze maand begonnen we de website wat meer te promoten. De weerpagina werd zelfs enkele dagen de meest bezochte pagina op AstroVersum, maar ondertussen werd er erg veel nieuws gepost; met over de honderd berichten in juli werd er een record gevestigd.

Augustus 2007: Op 3 augustus besloten we andere kleuren te gaan gebruiken, omdat we uit waren gekeken op de vorige kleuren. We kozen voor wat donkerdere kleuren, maar qua indeling veranderde er niets aan de lay-out. Gisteren, 4 augustus, was de lancering van de Marslander Phoenix rechtstreeks te volgen op AstroVersum, in woord en beeld. AstroVersum bestaat vandaag, 5 augustus, precies één jaar. We zullen ook de lancering van de Endeavour komende week weer live gaan uitzenden op AstroVersum met een rechtstreeks verslag!

Statistieken
Percentages bezochte pagina’s dit jaar:
1. http://www.astroversum.nl/nieuws/nieuws.html (42,26%)
2. http://www.astroversum.nl/ (15,33%)
3. http://www.astroversum.nl/overige/weer.html (11,67%)
4. http://forum.astroversum.nl/ (9,68%)
5. …observeren/maansverduistering_3_maart_2007.html (4,06%)

De webmasters van AstroVersum (Freek van der Hulst en Huy Vu) bedanken alle bezoekers die in het afgelopen jaar AstroVersum hebben bezocht. Met zo’n 250.000 unieke bezoekers sinds 5 augustus 2006 en een paar miljoen hits zijn we hard op weg om de grootste website over astronomie en ruimtevaart te worden! We zullen de bezoekers ongetwijfeld de komende jaren blijven informeren over de laatste actualiteiten uit de wereld van de astronomie en ruimtevaart, dat staat vast! 🙂