Bekijk de lancering van Space Shuttle Endeavour live op AstroVersum!

Op 9 augustus aanstaande moet het ruimteveer Endeavour met zeven astronauten vertrekken richting het internationale ruimtestation ISS voor zijn missie STS-118. De missie is alweer de 22ste ruimtevlucht richting het ruimtestation, waarvoor tijdens missie veel nieuwe apparatuur wordt meegebracht. Aan boord van Endeavour bevindt zich een lerares, Barbara Morgan genaamd, die na de ontploffing van shuttle Challenger in 1986 met een lerares aan boord de eerste lerares in de ruimte zal zijn. Uiteraard is alles weer rechtstreeks te volgen op AstroVersum!

De astronauten aan boord zijn commandant Scott J. Kelly (tweede missie), piloot Charles O. Hobaugh (tweede missie) missiespecialist Richard Mastracchio (tweede missie), missiespecialist Tracy Caldwell (eerste missie) missiespecialist Dafydd Williams (tweede missie), missiespecialist en lerares Barbara Morgan (eerste missie) en missiespecialist Alvin Drew (eerste missie). Tijdens de missie zullen verschillende astronauten onder andere een S5 truss segment installeren, dat dient als een tussen de S6 truss en S4 truss, die allebei enkele zonnepanelen dragen.

Barbara Morgan was de reserveastronaut voor Christa McAuliffe, die in 1986 omkwam toen Space Shuttle Challenger tijdens de lancering explodeerde. Dit betrof missie STS-51-L. Nu, iets meer dan twintig jaar later, gaat Morgan het proberen. Haar doel is om ruimtevaart te populariseren onder de leerlingen en studenten. Ze bood een aantal jaren geleden zichzelf als astronaute aan bij de NASA.

Er is de afgelopen maanden veel gesleuteld aan het ruimteveer Endeavour en sinds jaren gaat de shuttle weer een ruimtevlucht maken. Door enkele aanpassingen kan de shuttle zorgen voor de verdeling van elektriciteit in het ISS door het plaatsen van een het Station-Shuttle Power Transfer System. Door het SSPTS kan Endeavour tijdens zijn missie STS-118 continu elektriciteit van het ruimtestation ‘aftappen’, waardoor de missie inplaats van twee weken zelfs bijna drie weken kan duren. Op 22 augustus 2007 moet Endeavour landen op het Kennedy Space Center in Florida.

De lancering van NASA’s ruimteveer vindt 9 augustus aanstaande om 00.36 uur Nederlandse tijd plaats, dus ruim een half uur na middernacht. De lancering van Endeavour is weer via AstroVersum rechtstreeks te volgen in woord en beeld!


Endeavour is klaar voor de lancering van 9 augustus.