Microben na 100.000 jaar weer levend

Microben die ruim 100.000 jaar in ijs op Antartica opgesloten hebben gezeten, zijn weer tot leven gekomen nadat wetenschappers van de Universiteit Rutgers in de Amerikaanse staat New Yersey ze hadden verwarmd. Wetenschappers vonden bijna een jaar geleden dode micro-organismen in Antarctisch ijs, die naar schatting 100.000 jaar niet geleefd hebben. Ook werd er ijs gevonden met bacteriën die 8 miljoen jaar geleden waren gestorven. Zowel bij het ‘jonge’ als het oude ijs begonnen de microben weer te groeien toen Amerikaanse wetenschappers ze in een laboratorium verwarmden. Betekent dit dat dode micro-organismen op planeet Mars ook weer gaan leven als het warmer wordt op de rode planeet?

Het DNA van deze microben is na zoveel jaren wel erg achteruit gegaan. Micro-organismen die 8 miljoen jaar geleden zijn gestorven blijken nog maar 210 eenheden in hun DNA te bezitten, terwijl organismen zoals ons bijna 3 miljoen eenheden in het DNA bezitten. Maar desondanks zijn deze micro-organismen wel weer gaan leven, en dat is voor wetenschappers erg belangrijk in het onderzoek naar het leven op aarde en op andere hemellichamen in ons zonnestelsel.

De meeste wetenschappers denken dat onze buurplaneet Mars vroeger warmer is geweest en dat er oceanen en meren op de rode planeet aanwezig waren. De kans is aanwezig dat in dit vloeibaar water micro-organismen hebben geleefd, die stierven toen het water verdween. Wie weet bevinden deze microben zich momenteel in de Martiaanse bodem en kunnen ze weer tot leven komen als de temperatuur op onze buurplaneet stijgt. Maar ook Mars bezit ijs op de poolkappen, dat NASA’s Marslander Phoenix moet gaan onderzoek vanaf eind mei 2008. De ruimtevaartorganisatie wil dat Phoenix levende micro-organismen gaat vinden, maar misschien vinden we alleen gestorven micro-organismen die lang geleden leefden?