Perseïden komen eraan! [update 2]

Aankomend weekend kun je weer genieten van de jaarlijkse meteorenstorm Perseïden. Het maanlicht kan de pret niet meer bederven, omdat het nieuwe maan is. De Perseïden zijn te zien vanaf medio juli tot eind augustus, om precies te zijn van 17 juli tot en met 24 augustus, met in de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus het hoogtepunt. Het maanlicht kan het zicht op de meteorenstorm dit jaar niet meer storen. In het weekend is het nieuwe maan en dan is de maan niet zichtbaar. Bewolking kan wel het zicht op de sterrenregen ontnemen. Momenteel kan het KNMI nog niet voorspellen of het bewolkt wordt. Dit wordt pas vanaf donderdag duidelijk.

De Perseïden worden veroorzaakt doordat de aarde door een zwerm stof- en gruisdeeltjes trekt. Wanneer er zo’n deeltje in de dampkring komt, verbrand het. Dit zien we als een lichtflits aan de hemel. De stof- en gruisdeeltjes van der Perseïden zijn afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Normaal zien we deze deeltjes niet, maar als zij op onze planeet botsen en in onze atmosfeer terechtkomen, ondergaan zij wrijving en worden ze sterk verhit. De Swift-Tuttle doet er 130 jaar over om een rondje om de zon te maken. De laatste keer dat Swift-Tuttle te zien was, was in 1992.

Het precieze maximum van de meteorenzwerm vindt rond 8 uur in de morgen plaats, maar dan staat de zon al bijna 2 uur boven de horizon. Maar niet getreurd; enkele uren daarvoor, als het nog donker is, zijn er ook tientallen meteoren per uur waarneembaar. Ook de avond ervoor en erna zijn veel ‘vallende sterren’ te zien. Ons advies: pak een tuinstoel, zet ‘m achterover en ga richting het oosten liggen en geniet! Het blote oog is genoeg; een verrekijker of telescoop is absoluut niet nodig.

Je kan natuurlijk ook de Perseïden op de foto zetten. Pak je camera, zet ‘m op een statief(je) en zet de sluitertijd op rond de 15 seconden. Als de foto klaar is, staan er waarschijnlijk een paar meteoren op. AstroVersum zal de mooiste foto’s plaatsen, die je kan insturen via deze pagina. Veel succes en plezier, hopelijk wordt het helder!

Update:
De weersvooruitzichten voor de aanstaande nacht van zondag op maandag zien er niet optimaal uit. De vooruitzichten voor zaterdagavond en de aanlopende nacht wel; het zal dan in heel Nederland helder zijn en er zullen toch twintig meteoren per uur te zien zijn, ook al vindt het maximum dan nog niet plaats. Kijk zaterdagavond dus!

Update 2:
De kans is groot dat dit weekeinde de sterrenregen boven Nederland goed is te zien. ’s Nachts komen zowel opklaringen als wolkenvelden voor. Dat heeft een woordvoerster van het KNMI vrijdag laten weten.