LIVE – Verslag lancering Space Shuttle Endeavour

Vannacht moet het ruimteveer Endeavour met zeven astronauten vertrekken richting het internationale ruimtestation ISS voor zijn missie STS-118. De missie is alweer de 22ste ruimtevlucht richting het ruimtestation, waarvoor tijdens missie veel nieuwe apparatuur wordt meegebracht. Aan boord van Endeavour bevindt zich een lerares, Barbara Morgan genaamd, die na de ontploffing van shuttle Challenger in 1986 met een lerares aan boord de eerste lerares in de ruimte zal zijn. De lancering is uiteraard weer rechtstreeks te volgen op AstroVersum in woord en beeld, met een rechtstreeks verslag en live beelden van de lancering. Tevens is de chatbox open, waar je gezellig kunt praten met andere bezoekers van AstroVersum!

Tijd lancering: 00.36 uur

Inhoud
Rechtstreeks verslag
Live NASA TV
Beleef de lancering samen met de bezoekers van AstroVersum in de chatbox!
Foto’s van de voorbereidingen en de lancering

Rechtstreeks verslag
00.50 uur – Einde verslag! See you next time!

00.45 uur – Main Engine Cut-Off! Endeavour is op weg naar het ISS.

00.36 uur – AND.. LIFT-OFF!

00.35 uur – 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1..

00.26 uur – GO TO LAUNCH!

00.16 uur – Nog 20 minuten!

00.06 uur – Nog een half uur! Praat mee in de chatbox!

23.36 uur – Nog exact een uur tot de lancering! Alles staat op ‘go’!

22.29 uur – Het luik is gesloten!

22.20 uur – In de White Room zijn ingenieurs nu bezig met de voorbereidingen voor het sluiten van het luik tussen Space Shuttle Endeavour en het lanceerplatform 39A.

21.38 uur – De laatste twee astronauten, Barbara Morgan en Tracy Caldwell, twee vrouwelijke astronauten, hebben ook plaatsgenomen in de shuttle. Morgan is de eerste lerares die de ruimte in gaat, nadat eerder een lerares om het leven kwam in 1986 bij de lancering van shuttle Challenger.

21.35 uur – Astronaut Richard Mastracchio zit in het ruimteveer.

21.28 uur – Piloot Charlie Hobaugh zal zodadelijk plaatsnemen op de rechterstoel op de eerste ring.

21.26 uur – Astronaut Dave Williams van de Canadian Space Agency heeft plaatsgenomen op de linkerstoel in het middendek.

21.23 uur – Drew zit inmiddels in het ruimteveer.

21.18 uur – Het pak van missie-specialist Alvin Drew wordt gecontroleerd, hij zal plaatsnemen op de rechterstoel in het midden.

21.15 uur – De commandant Kelly heeft plaatsgenomen in de Space Shuttle Endeavour. Hij zit op de voorste rang op de linkerstoel.

21.13 uur – Commandant Scott Kelly gaat als eerste plaatsnemen in het ruimteveer.

21.10 uur – De astronauten zullen nu 1 voor 1 in de White Room gecontroleerd worden, vooral hun ruimtepakken zullen nog bekeken worden, om daarna plaats te gaan nemen in shuttle Endeavour.

21.01 uur – De zeven astronauten zijn succesvol aangekomen bij Space Shuttle Endeavour!

20.57 uur – De AstroVan passeert het Vehicle Assembly Building, waar het ruimteveer Endeavour stond voordat hij naar het lanceerplatform werd gereden.

20.49 uur – De bemanning van Space Shuttle Endeavour is op weg naar het lanceerplatform in de AstroVan!

20.31 uur – Een prachtige avond is het op het Kennedy Space Center, waar de zeven astronauten staan te wachten om over niet al te lange tijd te vertrekken naar lanceerplatform 39A met NASA’s AstroVan.

19.19 uur – Het Final Inspection Team is op dit moment zijn laatste observaties af aan het ronden. Het team van ingenieurs heeft het lanceerplatform en het ruimteveer Endeavour uitvoerig onderzocht en gezocht naar eventuele fouten.

18.00 uur – De brandstoftank van Space Shuttle Endeavour is zojuist succesvol gevuld. De hele externe tank is nu gevuld met brandstof en het ruimteveer lijkt klaar voor de lancering van komende nacht om 00.36 uur Nederlandse tijd. Het weer ziet er goed uit en kan volgens de ruimtevaartorganisatie NASA geen roet in het eten gaan gooien.

Foto’s van de voorbereidingen