Situatie verbetert op Mars

De situatie op Mars bij de twee Mars Exploration Rovers lijkt te verbeteren; de batterijen van rover Opportunity zijn nu weer volledig gevuld en ook zijn broertje Spirit heeft zijn batterijen bijna volgeladen met energie. De laatstgenoemde rover is gisteren weer begonnen met het onderzoeken van het Martiaanse oppervlak met zijn robotarm, die de afgelopen drie weken niet heeft kunnen bewegen. Op foto’s van de beide rovers is ook te zien dat het zonlicht langzaam weer begint door te breken. Spirit zal nu met de microscoop op zijn robotarm onderzoek gaan doen naar twee plekken op de grond en naar een steen, Opportunity zal de komende tijd de atmosfeer van onze buurplaneet gaan onderzoeken, in afwachting van zijn afdaling van binnenkort in de Victoriakrater.

Marsrover Spirit kan momenteel 295 watt-uren aan energie genereren, wat een sterke verbetering is ten opzichte van de 261 watt-uren aan energie die de rover twee dagen geleden kon genereren, terwijl zijn broertje Opportunity nu al 243 watt-uren aan energie kan genereren. Vorige week kon de laatstgenoemde Marsrover slechts 128 watt-uren genereren. De situatie lijkt zich te verbeteren, maar het duurt nog wel even totdat de twee rovers aan de 700 watt-uren zitten, wat voor het ontstaan van de storm het geval was.

De kans bestond afgelopen week dat rover Opportunity dood zou vriezen. De temperatuur in de kern van de Mars Exploration Rover, die sinds begin 2004 op Mars rondrijdt, was toen slechts -37 graden Celsius. Nog een paar graden omlaag en de missie van de rover was ten einde. Maar de afgelopen dagen is de temperatuur gestegen naar -33,4 graden Celsius, opnieuw een verbetering. Maar toch blijft de storm op onze buurplaneet rondrazen en kan de situatie snel weer verslechteren. “We houden ze goed in de gaten,” zei John Callas van NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Californië, Verenigde Staten.

De twee rovers verblijven al meer dan bijna 1200 dagen op het oppervlak van Mars, op zoek naar tekenen van leven in het verleden. Voordat de missie kon starten werd verondersteld dat de Marsrovers het slechts negentig dagen zouden volhouden op de buurplaneet van de aarde. De storm ontstond ruim een maand geleden, net nadat de NASA besloot om Opportunity af te laten dalen in de Victoriakrater op de rode planeet. Wanneer dat wel zal gebeuren is niet bekend, eerst maar is afwachten of de Marsrover het overleeft. De combinatie van kou en weinig energie kan nog steeds de dood betekenen voor de rover..


De zon begint te schijnen en rover Spirit gaat weer aan het werk.