Astronauten hebben zich niet volgegoten

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben astronauten de afgelopen tien jaar nooit drankjes genuttigd met alcohol voor het vertrek van een Space Shuttle of een Soyuz-raket. De beschuldiging kwam vorige maand nadat een onafhankelijke gezondheidscommissie onderzoek had gedaan naar het dronkenschap van astronauten van de ruimtevaartorganisatie. Volgens deze commissie zijn minstens twee astronauten gelanceerd richting de ruimte die dronken waren. NASA heeft medewerkers alle gezondheidtests van de afgelopen tien jaar laten checken en volgens de ruimtevaartorganisatie is de uitkomst van het onderzoek ‘klinklare onzin’.

Eerder werd bekendgemaakt dat er geen maatregelen worden genomen tegen astronauten die dronken zijn. De reden is hiervoor dat er tot nu toe nog steeds geen gevallen bekend zijn van de veiligheidsrisico, aldus William Gerstenmaier van de NASA. Na de conferentie bevestigde de ruimtevaartorganisatie de conclusies van een onderzoek van een onafhankelijke commissie naar de gezondheid van astronauten.

In één geval waren astronauten dronken tijdens de voorbereidingen van een vlucht met de Space Shuttle, maar die werd uiteindelijk uitgesteld. Bij een andere incident waarbij een astronaut dronken was, was met een Russische Sojoez-raket naar het internationale ruimtestation ISS.


Drink met mate.