Rusland pas in 2040 naar de maan

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft plannen aan de regering van Rusland voorgelegd die gaan over een programma bemande ruimtevluchten naar onze naaste buur, de maan, die volgens een woordvoerder van Roskosmos tegen het jaar 2040 plaats moeten gaan vinden, zo vertelde hij tegen het persbureau Interfax van Rusland. “Deze bemande ruimtevluchten zijn één van onze doelen voor de komende tijd”, verklaarde de Rus Aleksej Krasnov, die zich bezig zal houden met deze vluchten naar onze natuurlijk satelliet. 2040 is relatief laat, want de Amerikanen willen in 2020 al op de maan staan en in 2040 op Mars.

Volgens Krasnov zijn de plannen pas in een vroeg stadium. “We kunnen natuurlijk niet achterblijven als de Verenigde Staten, China, Europese landen en andere grootmachten mensen op de maan weten te zetten. Het is een hoop werk, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het in 2040 gaat lukken.” Volgens de woordvoerder bevat het ruimteprogramma voor de komende jaren (tot 2015) geen maanvluchten, ook geen onbemande vluchten naar onze naaste buur. Het zou de eerste keer zijn dat de Russen op de maan landen, nadat de Amerikanen hen in de jaren zestig al voor gingen.

De Russen zullen zich naar alle waarschijnlijkheid gaan concentreren op de voltooiing van het internationale ruimtestation ISS. Het ruimtestation moet voor 2020 af zijn en er zijn plannen om van het ISS een commerciële ruimtehaven te maken. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is de vraag, maar het is duidelijk dat Rusland met die mogelijke inkomsten een nieuw ruimtevaartuig wil gaan bouwen dat mensen rond 2040 veilig op de maan moet brengen.