Space Shuttle Endeavour succesvol gelanceerd! [+ foto’s en video]

Zojuist om 00.36 uur is de Amerikaanse Space Shuttle Endeavour succesvol gelanceerd voor zijn missie STS-118 richting het internationale ruimtestation ISS. Onder luid applaus van de toeschouwers op het Kennedy Space Center vertrok het ruimteveer ruim een half uur na middernacht. De missie is alweer de 22ste ruimtevlucht richting het ruimtestation, waarvoor tijdens missie veel nieuwe apparatuur wordt meegebracht. Aan boord van Endeavour bevindt zich een lerares, Barbara Morgan genaamd, die na de ontploffing van shuttle Challenger in 1986 met een lerares aan boord de eerste lerares in de ruimte zal zijn. De lancering was live te volgen op AstroVersum en in de chatbox was het gezellig druk, voor en tijdens de lancering!

Klik hier voor foto’s en hier voor een video (onderste filmpje) van de lancering!

Wat staat ons te wachten?
De astronauten aan boord zijn commandant Scott J. Kelly (tweede missie), piloot Charles O. Hobaugh (tweede missie) missiespecialist Richard Mastracchio (tweede missie), missiespecialist Tracy Caldwell (eerste missie) missiespecialist Dafydd Williams (tweede missie), missiespecialist en lerares Barbara Morgan (eerste missie) en missiespecialist Alvin Drew (eerste missie). Tijdens de missie zullen verschillende astronauten onder andere een S5 truss segment installeren, dat dient als een tussen de S6 truss en S4 truss, die allebei enkele zonnepanelen dragen.

Barbara Morgan was de reserveastronaut voor Christa McAuliffe, die in 1986 omkwam toen Space Shuttle Challenger tijdens de lancering explodeerde. Dit betrof missie STS-51-L. Nu, iets meer dan twintig jaar later, gaat Morgan het proberen. Haar doel is om ruimtevaart te populariseren onder de leerlingen en studenten. Ze bood een aantal jaren geleden zichzelf als astronaute aan bij de NASA.

Er is de afgelopen maanden veel gesleuteld aan het ruimteveer Endeavour en sinds jaren gaat de shuttle weer een ruimtevlucht maken. Door enkele aanpassingen kan de shuttle zorgen voor de verdeling van elektriciteit in het ISS door het plaatsen van een het Station-Shuttle Power Transfer System. Door het SSPTS kan Endeavour tijdens zijn missie STS-118 continu elektriciteit van het ruimtestation ‘aftappen’, waardoor de missie inplaats van twee weken zelfs bijna drie weken kan duren. Op 22 augustus 2007 moet Endeavour landen op het Kennedy Space Center in Florida.

Zowel de koppeling aan het ruimtestation ISS, de ruimtewandelingen die uitgevoerd worden, de landing op 22 augustus aanstaande en de andere activiteit zijn rechtstreeks te volgen op AstroVersum tijdens de komende missie! Via NASA TV zijn 24 uur per dag beelden van de missie STS-118 te bekijken, maar ook AstroVersum zal je de komende tijd up to date houden via het nieuws. Houd de site dus goed in de gaten!

Foto’s van de lancering