Buitenaardse wezens van plasma?

Zouden buitenaardse wezens kunnen bestaan uit schroef-vormige deeltjes van interstellair stof? Interessant nieuw bewijs van deze levensechte structuren die van anorganische substanties in de ruimte gevormd wordt vandaag geopenbaard vandaag in het New Journal of Physics. De bevindingen zinspelen op de mogelijkheid dat leven voorbij aarde waarschijnlijk geen koolstof-gebaseerde moleculen als zijn bouwstenen zou gebruiken. Het onderzoek wijst ook naar een mogelijke nieuwe verklaring voor de oorsprong van leven op aarde. Een internationaal team wetenschappers heeft namelijk ontdekt dat anorganisch stof ook in levende structuren kunnen voorkomen.

Het leven op aarde is organisch. Elk organisme is samengesteld uit organische moleculen, die voornamelijk bestaan uit koolstof. Het internationale team van wetenschappers heeft tijdens hun onderzoek gekeken naar het gedrag van complexe, maar anorganische materialen binnen een plasma. Plasma is een fase waarin de deeltjes van een stof min of meer geïoniseerd zijn en is na gas, vloeistof en vaste stof de vierde materie die we kennen. Bij plasma is de temperatuur zó ontzettend hoog dat elektronen niet langer gebonden zijn aan atoomkernen, wat resulteert in een ontelbaar aantal elektrisch geladen deeltjes.

In tegenstelling tot eerdere pogingen konden wetenschappers dit keer wel een structuur herkennen in deze deeltjes. Het onderzoek toont aan dat deze elektrisch geladen deeltjes zich kunnen gaan ordenen waneer de elektrische ladingen binnen een plasma van elkaar scheiden. Tijdens dit proces namen wetenschappers waar dat er vast, kleine deeltjes ontstonden, die een schroef-achtige vorm hadden, ook wel een helix-achtige structuur genoemd.

Deze helixen trekken elkaar voortdurend aan en tonen veel overeenkomsten met het DNA dat in onze lichamen huisvest en ze tonen daarom ook veel overeenkomsten met biologische moleculen hier op onze planeet. De microscopische deeltjes zijn namelijk in staat om, net zoals biologische moculen, elkaar in tweeën te delen en tevens andere deeltjes ook een structuur te geven. De kans is dus aanwezig dat er buiten de aarde dit soort deeltjes zijn gaan evolueren en zijn uitgegroeid tot levensvormen die gebaseerd zijn op plasma. Wonen er buitenaardse wezens van plasma op andere planeten?


Wie kent ze niet, de plasmabollen?