Space Shuttle Endeavour beschadigd door ijs

Het hitteschild van de Amerikaanse Space Shuttle Endeavour is kort na de lancering beschadigd door een stuk ijs. Dat heeft NASA-functionaris John Shannon vrijdag op een persconferentie gezegd. Hoe groot de schade is, is momenteel nog niet bekend.

Shannon zei dat aan het hitteschild aan de onderkant van de Space Shuttle een gat van 7,5 bij 7,5 centimeter is waargenomen. De astronauten zullen zondag de schade onderzoeken met een robotarm en een laser. Daarna wordt een besluit genomen over het al dan niet uitvoeren van een reparatie’, aldus Shannon.

Tijdens de lancering zijn er negen stukjes isolatiemateriaal van de externe tank losgeraakt. Mogelijk hebben drie er van de Endeavour geraakt, maar hebben geen (ernstige) schade aangebracht. Tijdens de controle van de neus en de vleugels leverde niets op.

Gister arriveerde de Space Shuttle het Internationale Ruimtestation ISS op een hoogte van 340 kilometer boven de Stille Oceaan. De Endeavour werd donderdag (Nederlandse tijd) gelanceerd vanaf Cape Canaveral, Florida.

De ruimtemissie van de STS-118 duurt een kleine twee weken. Onder de uiteenlopende werkzaamheden die het team gaat uitvoeren is de vervanging van een kapotte gyroscoop.

Aan boord van de Shuttle is ook de 55-jarige Barbara Morgan, de eerste lerares in de ruimte. Zij is een vriendin van de docente Christa McAuliffe, die in 1986 met de Challenger omkwam tijdens de lancering.