Chinese astronaut bijna dood

Vier jaar na dato onthullen de Chinezen een opmerkelijk feit: de eerste Chinese astronaut, Yang Liwei, was tijdens de terugkeer in de dampkring van onze planeet van China’s eerste ruimtecapsule bijna gestorven toen het toestel dreigde uit elkaar te vallen, wat ook het geval was bij Space Shuttle Columbia op 1 februari 2003. Op 15 oktober 2003 om 3.00 uur Nederlandse tijd lanceerde China elf jaar voorbereiding zijn eerste bemande ruimteraket. China is daarmee het derde land, na de voormalige Sovjetunie en de Verenigde Staten, dat een mens in de ruimte schiet. Na een lange tijd verklaren de Chinezen nu dat het leven van Yang Liwei even aan een zijde draadje hing tijdens de terugkeer op aarde.

In het 7,8 ton wegende ruimteschip bevond zich een astronaut, de 38-jarige Yang Liwei. Hij is luitenant-kolonel bij de Chinese strijdkrachten. Naar verwachting ging de Shenzhou V de Aarde veertien keer rond om binnen 24 uur in het noorden van Mongolië te landen. De staatstelevisie deed niet live verslag van het prestigeproject, bang om miljoenen mensen de astronaut mogelijk te zien laten sterven. Tijdens de terugkeer viel namelijk de communicatie tussen de capsule en mission control weg en was de capsule tijdelijk niet zichtbaar op de radar. Even leek het einde van Liwei en het ruimtevaartprogramma in zicht.

Het Chinese ruimtevaartprogramma moet onder meer tot een eigen station in de ruimte en een vlucht naar de maan leiden. De sovjet kosmonaut Joeri Gagarin was op 12 april 1961 de eerste mens in de ruimte. Enkele weken later, op 5 mei 1961, schoten de Amerikanen Alan Shephard het heelal in. De eerste Chinese ruimtevaarder, Yang, heeft zich vanuit de ruimte gemeld met de mededeling dat hij zich goed voelt. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua woensdagochtend. Yang sprak 34 minuten na de lancering. “Ik voel me goed en mijn toestand is normaal”, citeerde Xinhua de zogenoemde taikonaut. De Chinese president Hu Jintao roemde de geslaagde lancering van de eerste bemande ruimteraket van China als “glorie voor ons grote vaderland”. Hij sprak over “een historische stap” voor het Chinese volk.

Het eerste bemande ruimteschip van China landde na een vlucht van bijna 22 uur naar verwachting om 1.00 uur donderdagochtend Nederlandse tijd in Mongolië. De Shenzhou V zal dan met veertien rondjes rond de Aarde een afstand van een half miljoen kilometer hebben afgelegd.


Bijna gestorven in de ruimte.