Missie Endeavour drie dagen verlengd

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten de missie van de Space Shuttle Endeavour met drie dagen te verlengen. Dat heeft gisteren een woordvoerder van de NASA laten weten.

Door de verlenging van de missie kunnen de astronauten een vierde ruimtewandeling maken om door te gaan met hun werkzaamheden aan het Internationale Ruimtestation ISS. Ook werd gisteren het hitteschild van de Endeavour onderzocht. Na een analyse van de resultaten besliste de ruimtevaartorganisatie of er een reparatie nodig is.

Tijdens de lancering is waarschijnlijk een stuk ijs tegen het hitteschild gekomen. Dit heeft een groef van 7,5 bij 7,5 centimeter veroorzaakt.

De missie van de Endeavour zou oorspronkelijk elf dagen gaan duren, met drie ruimtewandelingen. De reis zou echter worden verlengd als een nieuw systeem, dat elektriciteit van het ISS naar de Space Shuttle overdraagt, zou functioneren. Dit systeem, waardoor de accu van het ruimteveer langer meegaat en de Endeavour langer in de ruimte kan blijven, bleek zondag te werken. De Endeavour keert op 22 augustus terug.


Close-up van het beschadigde hitteschild