Strijd om noordpool losgebarsten

Nadat Rusland afgelopen week claimde een vlag op de zeebodem van de noordpool te hebben gezet, op ruim 4000 meter diepte, willen ook Canada en Denemarken dat zij de zeggenschap over het noordpoolgebied krijgen. Ook de Verenigde Staten, Zweden en Noorwegen zijn verwikkeld in de strijd om zeggenschap over het gebied. Eergisteren is een Deense expeditie gestart richting Groenland, waar het land hoopt een deel van de noordpool op te eisen. Het is de vijf landen het waarschijnlijk te doen om de grote olievoorraden die onder het dikke ijs liggen, dat de laatste jaren volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aan het smelten is. Ook zouden er meer scheepsroutes vrijkomen als het ijs gesmolten zou zijn. Wie krijgt de zeggenschap over de noordpool?

Denemarken
Denemarken heeft een enorm militair schip richting het noordpoolgebied gestuurd, met aan boord vijftig wetenschappers. Zij moeten de komende tijd de zeebodem gaan bestuderen en gaan kijken wat er precies onder het ijs ligt verscholen. De wetenschappers willen ook bewijzen dat er een bergrug bestaat die Groenland met de noordpool verbindt, dat in het bezet is van het Scandinavische land. Helge Sander, de Deense minister van Wetenschappen, verklaarde dat de Denen het ijs proberen te doorbreken met verschillende machines. In het gebied heeft nog nooit een land gevaren.

Rusland
In het begin van de maand augustus claimden de Russen dat twee bemande mini-onderzeeërs een roestvrij stalen Russische vlag in de zeebodem onder de noordpool geplant hadden. Rusland zegt nu dat ze de zeggenschap hebben over het noordpoolgebied dat verbonden is met Siberië. De Russen leken iedereen te verassen door beelden van de plaatsing van de vlag te laten zien, maar een 13-jarige Finse jongen ontdekte dat Rusland de beelden uit de bekende film ‘Titanic’ gestolen had.

Canada
De Canadese regering is inmiddels ook afgevaren naar het noordpoolgebied. Het land wil het liefst zo snel mogelijk een diepzeehaven aanleggen in het gebied en een militaire basis. Ook dit land claimt dat het noordpoolgebied in bezit moet zijn van hen. De regering van de Verenigde Staten heeft inmiddels de Canadezen laten weten dat ze binnenkort ook af zullen varen naar de noordpool, terwijl Noorwegen en Zweden ook proberen een deel van de noordpool in handen te krijgen.

\
Gaat hun thuis eerder verdwijnen?