Onderzoekers van de Universiteit van Queensland hebben de bacteriologische overblijfselen in één van de oudste bewaarde organische materialen op aarde geïdentificeerd. De overblijfselen van vroegere levensvormen zijn maarliefst 3,5 miljard jaar oud! De gesteenten werden opgegraven in het Pilbara gebied van in het westelijke deel van Australië door de student Lawrie Duck, die zei dat het een verbazingwekkende ervaring was “om rotsen vast te houden die één van de eerste vormen van het leven op aarde bevatten.” Dit zijn de plaatsen waar wetenschappers geloven dat het leven op aarde zijn oorsprong heeft gehad.
Wat we hebben gevonden zijn één van de eerste levensvormen op onze planeet. Het zijn de oudste primitieve microbiële gemeenschappen op aarde, zei Dr Glikson, een wetenschapper die het onderzoek leidde. “We gebruikten moeilijke en tijd-verbruikende technieken met een elektronenmicroscoop om het bestaan van de bacteriologische overblijfselen te bevestigen.”
Dr Glikson zei dat fossiele bacteriologische structuren geholpen hebben om de leeftijd van de primitieve levensvormen te achterhalen, die dus 3,5 miljard jaar blijkt te zijn. Microbiologen wisten tevens al bestaande primitieve microben onder dezelfde omstandigheden als de eerste levensvormen op aarde te kweken. “Een merkwaardige gelijkenis tussen de structuren van de microben en de bacteriologische overblijfselen was het resultaat.”
Meer informatie over het onderzoek zal binnenkort verschijnen in het magazine Precambrian Research.