Onderzoekers van de Cardiff Universiteit denken dat het leven op aarde afkomstig is van kometen uit ons zonnestelsel. Professor Chandra Wickramasinghe en haar collega’s van Universiteit voor Astrobiologie in Verenigde Staten beweerden al dat het leven op aarde het gevolg is van panspermia – de theorie dat het leven begon op kometen en dat levensvormen op deze ijzige werelden zich uitspreidden over verschillende hemellichamen in ons melkwegstelsel. Het lijkt niet op te houden vandaag met de verschillende onderzoeken naar het ontstaan van het leven op aarde.
De sonde Deep Impact ontdekte in 2005 in de komeet Tempel 1 een mengsel van organische ‘klei’ in de komeet. Een theorie voor de oorsprong van leven stelt voor dat dit klei als een katalysator handelde en eenvoudige organische moleculen in complexere structuren bekeerden. Stardust vond in 2004 ook al complexe moleculen op de komeet Wild 2. Het Cardiff team stelt voor dat radioactieve onderdelen van vloeibaar water in het inwendige van kometen miljoenen jaren behouden kunnen blijven en dat ze mogelijk de ‘broedmachines’ zijn voor beschavingen in ons sterrenstelsel, de Melkweg.
Zij wijzen er ook op dat miljarden kometen in ons zonnestelsel en in het melkwegstelsels veel meer klei bevatten dan de aarde in zijn eerste miljarden jaren. De onderzoekers hebben berekend dat de kans een triljoen triljoen (10 aan de macht van 24) tegen één is dat het leven op aarde afkomstig is van kometen, dus je kan concluderen dat ze ervan overtuigd zijn dat wij ontstaan zijn op een andere wereld.
De resultaten van de twee missies van Deep Impact en Stardust, die velen verrasten, versterken het argument voor panspermia. Wij hebben nu een mechanisme voor hoe het leven op aarde kan zijn ontstaan. Alle noodzakelijke elementen – klei, organische moleculen en water – zijn daar. De langere tijdschaal en de grotere massa van kometen maken het waarschijnlijker dat het leven in de ruimte begon, en dus niet op deze planeet.
Vond hier de oorsprong van het leven op aarde plaats?