Ruimtewandeling korter door kapotte handschoen

Gisteren werd de derde ruimtewandeling gehouden. Rick Mastracchio en Clay Anderson begonnen om 16.37 uur Nederlandse tijd aan het uitje. Maar de ruimtewandeling duurde korter dan gepland door een kapotte handschoen van één van de twee astronauten.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaf het bevel direct terug te keren naar de Space Shuttle Endeavour. De Amerikaanse astronaut Rich Mastracchio ontdekte het gat door een routinecontrole met zijn helmcamera.

Mastracchio bleek later niet in gevaar te zijn geweest omdat het gat slechts in twee van de vijf lagen van het ruimtepak zat. “Ook al was er geen bedreiging voor zijn veiligheid, we hebben het besluit genomen uit voorzorg”, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Mastraccio zag het gat toen de ruimtewandeling al vier uur duurde. De ruimtewandeling zou oorspronkelijk zes uur duren. Dat de wandeling korter was, heeft de missie niet beïnvloed. De beide astronauten liepen een uur voor op schema. De collega van Mastracchio, Clay Anderson, maakte het werk snel af en keerde een uur later terug.

Afgelopen december ontdekte de NASA schade aan de handschoenen van ruimtepakken toen de Space Shuttle Discovery terugkam van een missie. Sindsdien moeten astronauten hun handschoenen elk half uur controleren tijdens ruimtewandelingen.